KAP PO KAP

Pogledajte kakav smo vrt napravili s Pevexom na krovu zgrade u centru Zagreb u tjedan dana!

Saša Kavić/Akemi studio
Na ravnom limenom krovu jedne zagrebačke zgrade u centru Zagreba, u suradnji s tvrtkom Pevex odlučili smo napraviti urbani vrt

Novi projekt D&D tima i tvrtke Pevex u kojem vam pokazujemo kako uz minimalni budžet možete sami na krovu zgrade uzgojiti svoje voće, povrće, začine i druge biljke

Na ravnom limenom krovu jedne zagrebačke zgrade u centru Zagreba, u suradnji s tvrtkom Pevex odlučili smo napraviti urbani vrt i posaditi povrće i začinsko bilje. U prošlom smo vam videu pokazali kako jednostavno napraviti drveni sanduk na paletama, a danas idemo korak dalje i pokazujemo koje smo povrće i začine posadili s obzirom na to da je ljeto, i najvažnije, kako ćemo naš vrt na krovu zalijevati u mjesecima koji slijede. Vrtlarenje je osim ugode prilika za uštedu, koja se može shvatiti kao ušteda novca i vremena, ali i kao prijateljski odnos prema prirodi i okolišu.

Pogledajte video!

Za uspješan rast, prekrasno cvijeće i bogatu berbu, biljke trebaju osim hranjivih tvari i svjetla, dovoljno vode. Povrće se sastoji od 95% vode i ako je nema dovoljno, brzo će propasti. Svaka kap vrlo je važna za rast korijena, a dugoročno je važna i za rast velikih i kvalitetnih plodova. Za razliku od voća ili cvijeća, povrće tijekom vegetacije neprekidno treba vodu. Uz gnojidbu i obradu, zalijevanje vrta jedna je od najvažnijih radnji želimo li dobar urod, osobito u ljetnim mjesecima, jer bez vode biljke ne mogu preživjeti, no moramo uvijek misliti na to da je voda dragocjena i da je treba štedjeti. U dobro organiziranom vrtu potrošnja vode može se smanjiti na razne načine, no mi smo za naš vrt na krovu zgrade u centru Zagreba odabrali sustav navodnjavanja kap po kap. Zašto? Više je razloga. Zalijevanjem vrta po principima sustava kap po kap štedi se vrijeme, a biljke dobivaju ravnomjerniji dotok vode. Uz to, karakterizira ga mala i racionalna potrošnja vode i smanjenje gubitka vode isparavanjem. Takvim navodnjavanjem voda prodire u zemlju sve do korijena, do jedan metar dubine.

image
Saša Kavić/Akemi studio

Zalijevanje vrta sustavom kap po kap je uredno, jednostavno i što je najvažnije, biljke ne ovise o vašim dnevnim obavezama. Što znači da možete slobodno obavljati sve svoje svakodnevne poslovne i privatne zadatke, jer će vaše biljke dobiti potrebnu količinu vode u vremenu i količini koju sami odaberete. Također, ovaj vam sustav omogućava da bezbrižno otputujete, jer besprijekorno radi čak i kad niste u gradu. Jedina stvar na koju trebate pripaziti jest baterija. Dakle, odlazite li na put, a kazaljka na uređaju pokazuje da ste potrošili više od pola baterije, zamijenite je novom.

image
Saša Kavić/Akemi studio

NAPOMENA: Prema preporukama iskusnih vrtlara, ako sadite povrće, dubina sanduka mora biti 60 cm, što se tiče dužine i širine, to prepuštamo vašim potrebama i željama. Dakle, naši su sanduci veličine: 120 x 80 x 60 cm (dužina, širina, dubina). Sanduk navedenih dimenzija treba ukupno 560 litara zemlje (granula za drenažu 25 litara, organsko gnojivo 10 litara i ostalo zemlja za povrtnjak).

image
Saša Kavić/Akemi studio

ŠTO SMO POSADILI?

U prvi sanduk smo posadili začine: ružmarin, bosiljak, limunski matičnjak, mentu, citronovac, timijan i kadulju. Drugi sanduk je ispunjen sadnicama kasne rajčice, slatke paprike, bosiljkom i peršinom, a u treći smo posadili zelje i kelj te planiramo još posaditi ciklu.

image
Saša Kavić/Akemi studio

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA SUSTAV NAVODNJAVANJA KAP PO KAP?

Najbolji izbor za zalijevanje vrta su kišnica, voda iz otvorenih vodotoka, potoka, rijeka i jezera te izvorska voda. Međutim, kako nam na krovu zgrade ništa od navedenog nije dostupno, mi smo naš sustav kap po kap spojili na gradski vodovod u vešeraju na zadnjem katu zgrade. U ljetnim mjesecima vrt je najbolje zalijevati rano ujutro ili navečer. Tada je tlo hladnije, što znači i da će manje vode ispariti, a biljke će je najbrže upiti. Voda ne smije biti hladna da biljke ne bi doživjele temperaturni šok.

image
Saša Kavić/Akemi studio

POTREBAN MATERIJAL:

Sanduk veličine: 120 x 80 x 60 cm - 560 litara zemlje (granula za drenažu 25 litara, organsko gnojivo 10 litara i ostalo zemlja za povrtnjak).

image
Saša Kavić/Akemi studio

POSTUPAK:

image
Saša Kavić/Akemi studio

1. Cijev za navodnjavanje izrežite. Mi smo za kutiju veličine 120 x 80 cm izrezali cijev na: 3 x 105 cm i 4 x 30 cm.

image
Saša Kavić/Akemi studio

2. Krajeve cijevi (105 cm) spojite L spojnicom.

image
Saša Kavić/Akemi studio

3. Cijevi (30 cm) povežite T spojnicama.

image
Saša Kavić/Akemi studio
image
Saša Kavić/Akemi studio

4. Izbušite rupicu na cijevi.

image
Saša Kavić/Akemi studio

5. Postavite kapaljke na cijev. Kapaljka je dobro postavljena kad čujete KLIK.

image
Saša Kavić/Akemi studio

6. Kapaljke se postavljaju pored sadnice. Imajte na umu da će vaše sadnice rasti, osigurajte im dovoljno mjesta.

image
Saša Kavić/Akemi studio

7. Ako imate jednu kutiju zatvorite jedan kraj cijevi čepom.

image
Saša Kavić/Akemi studio

8. Spojite računalo za navodnjavanje Gardena Flex na pipu i programirajte vrijeme zalijevanja. Mi smo za naš vrt na krovu programirali zalijevanje rano ujutro (7:00) i navečer (20:00) svaki dan po 10 minuta.

image
Saša Kavić/Akemi studio

Više na: pevex.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:50