Volite kuhati, ali vam je draže svježe začinsko bilje od suhog, a ne da vam se uzgajati ga u teglama? Imamo rješenje, a za njega vam je dovoljna malo veća čaša ili staklenka s vodom. Naime, neke biljke mogu razviti korijen i rasti u vodi. Bitno je samo ne pretjerati s količinom grančica, staviti staklenku na mjesto s puno svjetla i promijeniti vodu jednom tjedno. Povremeno škaricama odrežite vrhove bilja kako bi ono moglo nanovo rasti. Neke biljke u staklenki mogu preživjeti i do godinu dana. Ovo je odlična ideja za zaposlene, jer ne zahtijeva gotovo nikakav trud, a svježi začini uvijek će vam biti nadohvat ruke.
1. Paprena metvica
Uzgajajte paprenu metvicu u čaši i povremeno otkinite koji list za pripremu biljnog čaja ili juhe. Također, metvica će odlično poslužiti kao dodatak osvježavajućim napitcima, koktelima i kolačima, a u staklenki može izdržati i do godine dana. Najbolje uspijeva na djelomično osunčanim ili sjenovitim prozorima.
2. Origano
Svježi origano možete koristiti u umacima za tjesteninu, juhama i na pizzi. Odličan je u salatama s rajčicom i u bolonjezu. Origano može narasti prilično velik, pa vodite računa da svoju biljku redovito orezujete.
3. Kadulja
Kadulja ima ugodan, a intenzivan miris pa je idealna za kuhinju. Možete je iskoristiti za jela s jajima, piletinom i janjetinom. Bitno je znati da kadulja ne treba puno vode i da ne smije biti izložena jakom direktnom suncu.
4. Bosiljak
Bosiljak dobro raste u vodi, a može se koristiti u brojnim umacima i juhama. Pokoji listić možete staviti na sendvič s rajčicom i mozzarelom. Začinite ga maslinovim uljem i dobili ste savršeni, a zdravi sendvič. Bosiljak voli sunce pa se pobrinite da vaša biljka bude na svjetlu minimalno šest sati dnevno.
5. Ružmarin
Osim što divno miriše, ružmarin je odličan dodatka jelima od piletine i svinjskoj pečenki. Čak i običan pečeni krumpir iz rerne bit će prava delicija ako ga začinite listićima ružmarina. Pazite samo da ne pretjerate, jer ružmarinima intenzivan miris i okus. Najbolje uspijeva kad je dugotrajno izložen sunčevoj svjetlosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....