Uoči proljeća

Ovo vrtno cvijeće treba posaditi sada za bogati vrt pun boja. Baš kad sunce počne sjati

 DARKO TOMAS/CROPIX
Ovih šest biljaka bi sada trebalo posaditi vani za plodno proljeće s puno prekrasnih boja

Iako se još uvijek suočavamo s niskim temperaturama, stručnjaci savjetuju vrtlare da sada posade cvijeće kako bi već u proljeće vrt bio pun prekrasnih boja. Zasigurno ne želite da vam s prvim pravim toplim zrakama sunca vrt izgleda neprivlačno.

Za mnoge ljubitelje cvijeća proljeće je vrhunac godine jer se konačno mogu radovati prijeko potrebnoj sunčevoj svjetlosti kako bi pokazali svoj prekrasan eksterijer.

Međutim, još uvijek se suočavamo s teškim zimskim vremenom, pa znamo da mnogi nisu posvetili svom vrtu onoliko pažnje koliko mu je potrebno. Zbog toga savjetujemo ljudima da posade svoje sjeme u zemlju sada kako bi im vanjski prostor zablistao uoči proljeća.

1. SLATKI GRAŠAK (MIRISNA GRAHORICA)

Slatki grašak može osvijetliti svaki vanjski prostor u proljeće, oživljavajući ga nizom različitih boja.

Hrabro se odupiru nižim temperaturama tako da mogu izdržati zimsko vrijeme i brzo počnu cvjetati kada postane toplije.

Slatki grašak je lako uzgajati na bilo kojem plodnom tlu koje se lako drenira, po mogućnosti na punom suncu.

Međutim, neće dobro cvjetati u sjeni, a mogu istrunuti u vrlo mokrom, teškom tlu, pa je važno zadovoljiti njihove potrebe.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

2. TULIPANI

Upečatljivo visoko cvijeće može se posaditi nekoliko mjeseci unaprijed jer može preživjeti zimski povjetarac.

Može potrajati i do 10 tjedana da tulipani narastu, pa je najbolje posaditi ih što je ranije moguće.

Tulipani su izvrsni za uzgoj u obrubima, kamenjarima, kao i u posudama, a vrtu mogu donijeti puno boje. Prema RHS-u, vrtlari bi trebali zamijeniti lukovice godišnje za najbolji izgled vani.

3. VISIBABE

Sjajne su za sadnju tijekom hladnijih mjeseci jer su otporne na niske temperature i uspijevaju procvjetati odmah na početku proljeća ako se posade na vrijeme.

Da biste napravili lijepu izložbu u vrtu, posadite oko 20 visibaba zajedno u grozd kako bi u potpunosti izrasli na vrijeme do proljeća.

Visibabe ne vole vrlo suha, pjeskovita tla, osobito ne punom suncu jer to može isušiti lukovice ljeti.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

4. MAĆUHICE

Maćuhice svojim jarkim bojama pomažu prekriti gole dijelove i odvraćaju pažnju s neprivlačnih vrtnih površina. Možda će im trebati dodatni zaštitni pokrivači ako se vrijeme pogorša, jer se maćuhice mogu oštetiti ako su predugo vani na niskim temperaturama. Pripazite na temperaturu i budite spremni pružiti im dodatnu zaštitu.

5. PETUNIJE

Petunije su još jedno cvijeće koje se sada može saditi, ali ako počne padati snijeg, vrtlari će ih morati unijeti unutra kako ne bi naštetio njihovom rastu.

Inače, mogu procvjetati i vrlo dobro rasti u proljeće ako se sada posade. Također se isplati uložiti u košaru za cvijeće kako bi zasjali punim potencijalom.

image
SRDJAN VRANCIC/JUTARNJI LIST/VRANA BARBARA

6. JAGLACI

Iako najbolje funkcioniraju kad se sade u jesen, jaglaci se mogu saditi i u zimskim mjesecima, a još uvijek cvjetaju u proljeće za blažih proljetnih mjeseci.

Boje, uključujući žutu i ružičastu, često se preferiraju kako bi vrt izgledao privlačno tijekom uskršnjeg razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:07