TREBALI BISTE I VI

Ovo su poslovi koje vrtlarski stručnjaci rade kako bi pripremili vlastita dvorišta za zimu

 Unsplash
Učinite ove zadatake sada kako biste pripremili svoje dvorište za hladnije mjesece i izbjegli da se potencijalni problemi pogoršaju

Koje vrtlarske poslove biste trebali obavljati upravo sada? Uz nepredvidivo vrijeme, može biti teško znati kada početi s pripremama za zimu. Svi želimo svom dvorištu posvetiti pažnju koju zaslužuje kako bismo osigurali da naše cvijeće i grmlje procvjetaju do proljeća, ali sama količina informacija može biti ogromna, pogotovo ako ste početnik.

Srećom, ovdje smo da stvari vratimo na početak. Bilo da imate prostrano dvorište s povrtnjakom ili jednostavnu terasu ili balkon s nekoliko žardinjera, postoji pregršt vrtlarskih zadataka o kojima biste trebali razmisliti ove jeseni u pripremi za zimske mjesece.

Kao što možete očekivati, ovi se poslovi manje tiču ​​održavanja vaših biljaka (koje ionako uglavnom prestaju rasti zimi), a više o preživljavanju sezonske smjene. - Priprema je ključna i iako imamo dovoljno vremena u nadolazećim mjesecima da se pripremimo za zimu, najbolje je djelovati sada prije nego što vas hladno vrijeme natjera da ostanete u kući - objašnjava Johanna Elvidge, voditeljica dizajna u tvrtki za uređenje vrtova za Livingetc.

image
Unsplash

1. ISKORIJENITE JEDNOGODIŠNJE BILJKE

Ne morate biti stručnjak da biste znali kako počupati vrtno cvijeće, a ovaj je vrtni zadatak ključan za urednije dvorište tijekom zime. Za razliku od trajnica, jednogodišnje cvijeće ne raste ponovno svake godine.

Iako mogu biti pravi spektakl u ljetnim mjesecima, unoseći boju i živost, nakon što uginu, bit će pravi trn u oku. Još gore, po vlažnom zimskom vremenu, oni će biti samo muljeviti nered.

image
Unsplash

2. OČISTITE KOROV S PLOČNIKA

Iako je popločavanje bez sumnje vrtlarska ideja koja zahtijeva malo održavanja, korov će uvijek pronaći način da se uvuče između tih praznina. To bi mogao biti dosadan zadatak, ali uklanjanje korova s ​​vašeg puta obećava mnogo urednije dvorište ili stazu.

- Kao što većina nas zna, s korovom se teško boriti i ako ga ne riješite početkom zime, postat će veći problem u proljeće - kaže Johanna.

3. MALČIRAJTE TLO

Malč je bilo koji organski materijal, poput trulog lišća, kore ili komposta, koji se koristi za obogaćivanje ili izolaciju tla tijekom zime. Možda je lako zanemariti njegovu važnost, ali malčiranje je poželjno ako imate grmlje, cvijeće ili lukovice koji su posebno osjetljivi na mraz.

Ne samo da malč pomaže zadržati vlagu u tlu i spriječiti štetu od mraza, već također suzbija korov. Možete kupiti vreće malča u trgovini ili napraviti vlastiti- to je genijalan način za korištenje suhog lišća.

- Malčiranje može zaštititi vaše biljke tijekom zime i dobra je ekološka metoda vrtlarstva ako odaberete prave materijale - napominje Johanna. - Prekrivanje vrtnih gredica debljim organskim materijalom kao što je malč ili drvena sječka može pomoći u sprječavanju smrzavanja biljaka i smanjenju erozije tla uzrokovane oborinama.

image
Unsplash

4. POKRIJTE DVORIŠNI NAMJEŠTAJ PRIJE PRVOG MRAZA

Ovo ste možda već učinili, ali pokrivanje vašeg dvorišnog namještaja prije nego što nastupi redoviti mraz pomoći će vam da ga sačuvate, osobito ako je izrađen od drva. Vjerojatnosti su da ionako više ne jedete na otvorenom, tako da je najbolje vanjski namještaj prekriti ceradom ili ga spremiti u šupu, kako bi ga održali u savršenom stanju do proljeća.

image
Unsplash

5. POMETITE LIŠĆE

Ne može se poreći ljepotu jeseni i njen spektakl crvenog, narančastog i smeđeg lišća, ali poželjet ćete ih pomesti prije nego istrunu.

- Počistite svoj prilaz, terasu i šetnice redovito tijekom jeseni i zime - potiče Johanna. -Kondenzacija (rosa) je uzrokovana temperaturnom razlikom između dana i noći, a ako ostavite navlaženo lišće na površini vaših pločnika može nastati mrlja.

Iako će grablje ili metla biti savršeno prikladne za posao, pametna vrtlarska alternativa je puhač lišća poput.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:28