VAŽNA JE SIMBOLIKA

Ovo su biljke kojima ćete bez riječi poručiti "volim te". Nama je neodoljivo privlačan kaktus u obliku srca!

 /Shutterstock
Ne samo da smo odabrali one koje se doimaju posebno romantičnima, nego donosimo i pokoji savjet o njihovu uzgoju

Poznato je da biljke podižu raspoloženje, štite od negativne energije i privlače ljubav u naš život. Svaka je biljka lijepa i dira naša srca na jedinstven način, ali neke nam se jednostavno doimaju posebno romantične. Ponekad nas osvajaju svojim divnim mirisima, ponekad oblikom, a ponekad simbolikom. Ovaj smo put istražili koje biljke simboliziraju ljubav te se čine prikladnim poklonom za Majčin dan, ali i za Valentinovo, rođendan drage osobe...

Ruže

image
/Shutterstock

S razlogom su na prvome mjestu. Ruže ne treba posebno predstavljati, one su kraljice cvijeća. Nije važno koliko se o njima raspravljalo i romantiziralo, ruže ne prestaju impresionirati. Dok su rezane ruže klasične biljke koje simboliziraju ljubav, naročito crvene koje se često poklanjaju u raznim prigodama, grmolike ruže u vrtu mogu biti višegodišnja uspomena na određeni trenutak. Može ih se presaditi te uživati u dugoj sezoni njihove cvatnje, pa čak i formirati živu cvjetnu ogradu. Posljednjih godina vrlo su popularne i patuljaste, mini ili minijaturne ruže koje nije teško uzgojiti, a može ih držati na sunčanom mjestu kao sobne biljke ili ih se može presaditi u višegodišnje gredice ili uz rub vrtne staze.

Srdašce

image
/Shutterstock

Dicentra je u Francuskoj poznata kao Jeannettino srce, u Njemačkoj je nazivaju dvobojni cvijet srca, ponekad i plameno srce, a Rusi slomljeno srce. Najoriginalniji su, pak, Englezi, koji za nju kažu - dama u kupki. U narodima prihvaćeni nazivi su i krvavo srce, djevojačke suze... Kod nas se naziva srdašce ili Marijino srce. U svakom slučaju, ova biljka osvaja izgledom svojih cvjetova neobičnog, srcolikog oblika. Naime, gledajući njezine cvjetove, stječe se dojam da su srca ovješena na krajevima grana, podijeljena na dnu, odakle će suza ili kap krvi uskoro pasti. Nekoliko je sorti dicentre, od kojih je najpoznatija spectabilis. Sam taj naziv znači spektakularan, vrijedan divljenja. Cvate otprilike od travnja do lipnja.

Niz srca

image
/Shutterstock

"Strings of Hearts" viseća je sobna biljka s nježnijim zelenim listovima u obliku srca, sa srebrnim "oznakama" i pastelnim cvjetovima koji nalikuju malim cjevčicama. Kod nas je poznata i kao biljka krunica budući da zbog svog rasta podsjeća na zrna molitvene krunice. Osim po izgledu, zanimljiva je i po tome što pripada biljkama koje hvataju insekte, ali ih ne probavljaju, nego ih zadržavaju određeno vrijeme i puštaju kako bi prenijeli pelud na drugi cvijet i oprašivali ih. Lako ju je uzgajati, a cvate tijekom cijele godine, najviše od ranog ljeta do jeseni.

Hoya Kerrii

image
/Shutterstock

Sukulent srcolika oblika porijeklom je iz jugoistočne Azije, a pripada obitelji Apocynaceae. Ova je biljka najsličnija tropskom sukulentu pa je za njezin uzgoj potrebno strpljenje, ali će se sav trud isplatiti. Jednom kad naraste, lako ju je održavati, uz zalijevanje dva puta mjesečno. U doba cvatnje ispune je preslatki cvjetići opojna mirisa. Biljka mesnatog lista s vremenom može izrasti u predivnu penjačicu dugu do četiri metra. Danas je poznato oko 400 različitih vrsta Hoya.

Anturij

image
/Shutterstock

Flamingov cvijet ili anturij prepoznatljiv je po krupnim, sjajnim listovima i voštanim cvjetovima jarkih boja, a zbog njihova srcolikog oblika naziva se i biljkom sa srcem. Odličan je izbor za početnike u uzgoju sobnog bilja - potrebno ga je zalijevati s otprilike pola čaše vode tjedno i ne podnosi izravnu Sunčevu svjetlost.

Ciklama

image
/Shutterstock

Malo koje cvijeće može simbolizirati ljubav poput ciklame, ali ne zbog svojeg izgleda i boja, nego zbog izuzetne otpornosti na loše vremenske uvjete. Ujedno je i simbol vjere. Ciklame su zimsko cvijeće, što znači da se one - dok drugo bilje tone u san - bude i svojim žarkim bojama podižu raspoloženje. Bitno je znati da nakon cvatnje i uvenuća listova biljka odlazi u fazu mirovanja koja traje tijekom ljeta. Njega ciklame kao sobne biljke nije pretjerana, ali treba znati da je osjetljiva na visoke temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:47