IZVOR ZDRAVLJA

Ovo povrće pomaže kod depresije u žena. Zašto ga ne posaditi u svom vrtu?

 /SHUTTERSTOCK

Poznato je da je brokula jedno od najzdravijih povrća. Bogata je vitaminima A, C i K, ali i folatima. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a kako žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, brokula zasigurno dobro dođe kao njihov prirodni izvor.

Neka istraživanja pokazuju da brokula potencijalno može preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrži sulforafan, biljni spoj koji štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra. Puno je razloga zašto je posaditi u svom vrtu. Evo kako.

image
/SHUTTERSTOCK

Početak ožujka idealan su za proljetnu sjetvu brokule, nakon čega slijedi sadnja u travnju. Idealna temperatura za klijanje je od 20 do 24°C. Otprilike 25 do 35 dana nakon sjetve, biljka će razviti oko četiri do pet listova i tada je spremna za presađivanje. Sadite je u redove razmaka 60 do 80 centimetara.

Savršena temperatura za rast i razvoj brokule je od 14 do 19°C, ali ima jedna caka. Da bi se formirao cvijet mora proći određeno razdoblje niskih temperatura, nižih od 10°C. Ako budu više, bit će puno više lišća, a cvijet će biti manji i rjeđi. Redovito je zalijevajte i gnojite stajskim gnojem ili kompostom. Brokula se bere prije nego što se na glavici otvore cvjetovi, a u slučaju ranoproljetnih sorti to obično bude u svibnju i lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:50