DOBRO JE ZNATI

Ovo je vjerojatno najzdraviji med na svijetu. Cijena mu je boli glava

 MIYAKO NAKAMURA/GETTY IMAGES

Jeste li čuli za manuka med? Riječ je o medu dobivenom iz nektara biljke manuka, koju nazivaju još i stablo čaja, a raste na Novom Zelandu, u Tasmaniji i na južnoj obali Australije. Stručnjaci ga samtraju jednim od najzdravijih na svijetu.

image
LAZINGBEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Manuka med karakterizira visok udio polifenola zaslužnih za njegova antioksidativna svojstva, ali ono što ga razlikuje od ostalih vrsta meda je visok udio metilglioksala (MGO). Ovaj spoj nalazimo i u našem domaćem medu, ali njegova koncentracija obično ne prelazi 10 - 20 mg po kilogramu. Sadržaj metilglioksala u manuka medu višestruko je veći, a najvrijednije vrste sadrže čak i više od 550 mg/kg MGO. Metilglioksal je spoj s vrlo jakim antibiotskim učinkom. Zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama poput bakterija, virusa i gljivica, ima protuupalno djelovanje i odličan je za imunitet.

image
MASHUK/GETTY IMAGES

Ovaj med se koristi i za liječenje bolesti probavnog sustava (čir i erozija želuca ili dvanaesnika, gastritis, žgaravica, refluks, oralne infekcije itd.). Također pomaže u liječenju respiratornih infekcija, poput faringitisa ili infekcija gornjih dišnih puteva, kao i infekcija mokraćnog sustava. Ima i antioksidativni učinak te štiti naš organizam od djelovanja slobodnih radikala.

image
LAZINGBEE/GETTY IMAGES

Manuka med se koristi kao sastojak masti i obloga za liječenje teško zacjeljujućih rana, kao što su dekubitusi, čirevi, dijabetičke rane, postoperativne rane i opekline. Antibakterijska svojstva manuka meda štite takve rane od infekcija, a ujedno ubrzavaju proces zacjeljivanja. Može se koristiti i kao pomoć u liječenju akni ili psorijaze.

Jedina mana mu je cijena - kilogram, ovisno o koncentraciji MGO, stoji od 100 do 300 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 17:18