POSTOJE PRAVILA

Ovo je ispravan način kako i kada zalijevati rajčice za bogat i ukusan urod

 Lewis Wilson/Unsplash
Biljke rajčice, kao i sve biljke povrća, mogu pokazati očite znakove da im je potrebna voda

Postoje pitanja na koja svaki uzgajivač rajčica želi znati odgovore – kako i kada trebam zalijevati svoje rajčice i koliko vode im je potrebno da najbolje rastu?

Jedno je sigurno, vlaga je iznimno važna za život i proizvodnju biljaka rajčice. Uostalom, ne samo da korijenje, stabljike i lišće biljke rajčice sadrže i trebaju vodu za rast – plodovi koje biljka proizvodi i koji vise s njezinih grana također se sastoje od 95% vode. Bez dovoljno vlage, korijenje i lišće biljke rajčice smežuraju se. Kako to čine, postaju manje sposobni uzimati kisik i hranjive tvari - i pretvarati sunčeve zrake u energiju. Rezultat može biti biljka koja se bori cvjetati, proizvoditi plod ili u nekim slučajevima, čak i preživjeti.

image
Salev Cohen/Unsplash

Nažalost, previše vode može stvoriti slične probleme. Kada korijenje oko biljke rajčice postane previše zasićeno, počinje bubriti i nadimati se. Kada se to dogodi, korijenje ponovno ima velike poteškoće u uzimanju energije i zraka koji su mu potrebni za preživljavanje. Listovi biljaka rajčice s mokrim korijenom često će požutjeti. To je izravan rezultat nesposobnosti biljke da potakne svoj rast. A ako rast zastane, to može uzrokovati truljenje biljke ili u najmanju ruku ozbiljno utjecati na njezinu sposobnost da proizvede održivi usjev.

Kako zalijevati biljke rajčice

Biljke rajčice, kao i sve biljke povrća, mogu pokazati očite znakove da im je potrebna voda. Opušteno ili suho kovrčavo lišće odličan je pokazatelj da biljka treba vodu, dok žuće lišće može signalizirati da ima previše vode u blizini korijena. Ali jedini način da doista znate je li vašim biljkama doista potrebna voda jest provjeriti vlažnost tla na razini korijena. Dobra vijest je da je to zapravo vrlo jednostavno učiniti - i postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete koristiti.

Mnogi vrtlari koriste dugi, tanki drveni ražanj za provjeru vlažnosti tla u blizini korijena. Kako biste provjerili vlažnost ovom metodom, jednostavno zabodite ražanj duboko (25 do 20 centimetar) u tlo gdje raste korijenje.

image
Lewis Wilson/Unsplash

Zalijevanje rajčice za uspjeh

Kada dođe vrijeme za zalijevanje, najbolje je biljke zalijevati nisko, polako i duboko. Ranim dubokim zalijevanjem tjerate korijenje biljaka da raste i ide duboko u tlu. Zalijevanje rjeđe, ali dulje omogućuje da voda prodre duboko. Upravo zato u vrtu ne želite zalijevati svaki dan i zato prije zalijevanja dopuštamo vlazi da se spusti niže. Ako stalno zalijevate, korijenje biljke ostaje blizu površine. Kada korijenje ne ide duboko, brzo postaje osjetljivo na suhe uvjete.

Plitko zalijevanje također sprječava korijenje da proširi svoj korijenski sustav duboko i široko. Ekstenzivan korijenski sustav omogućuje biljkama da unesu dodatne hranjive tvari i vlagu kada su im najpotrebnije. Posljednje, ali ne i najmanje važno, biljke sa slabim korijenjem također su vrlo osjetljive na prevrtanje pri jakom vjetru ili olujama.

Kada zalijevate, zalijevajte malo točno oko zone korijena na površini tla. Prskanje odozgo ne samo da gubi puno vode isparavanjem, već može i uništiti cvjetanje. Također ostavlja vaše biljke rajčice izloženijima plijesni i drugim bolestima zbog mokrog lišća. Što se tiče količine vode, volimo koristiti oko litru do 2.5 po biljci kada su između 6 i 12 tjedana, i oko 5 litara po biljci kada su velike i zrele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:45