PAMETAN ODABIR

Ovo je drvo koje donosi i do 10 000 eura po hektaru. Samo posadite i čekate plod

 PROFESSOR25/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Orah je sastavni dio skoro svakog kolača ili slastice, također je poznato da je bogat mnogim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na ljudski organizam, a osim što je iznimno ukusan, orah je i cjenovno prihvatljiviji od drugih orašastih plodova. Ali jeste li se ikada zapitali koliko je dug put od plantaže oraha do vašeg stola?

Bez sumnje, radi se o dugotrajnom procesu koji zahtijeva veliko strpljenje. Orah plod donosi tek u trećoj godini nakon sadnje, a komercijalni prinosi mogu se očekivati tek od sedme do desete godine, a pun rod od dvanaeste do četrnaeste godine, piše Agrosvijet.

Stručnjaci su izračunali da godišnje ulaganje iznosi sumu koja je tek 16 % od prihoda koji plantaža donese. Stvaranje plantaže oraha ne zahtjeva veliko ulaganje. Također, svaka sljedeća godina ne iziskuje mnogo tretmana i rada u odnosu na neke druge kulture. Idealno vrijeme za sadnju plantaže oraha je studeni ili prosinac.

Na portalu navode kako ovisno o konačnoj cijeni prodaje, godišnje se od oraha može zaraditi i do 10.000 eura po hektaru, ali treba imati u vidu i troškove održavanja i ubiranja plodova.

Veljko Adamović, inženjer strojarstva i profesor matematike, upustio su u uzgoj oraha te Valjevskoj Kamenici ima plantažu. U svome iskustvu koje je podijelio za AgroTv rekao je da sama prodaja oraha nikada nije problem, ali da cijena dosta varira. Objašnjava kako je uzgoj daleko od savršene ideje, ali da u konačnici na svoju plantažu gleda kao na ulaganje, novac koji će mu se kasnije vraćati s godinama.

Adamović je prije skoro 15 godina podigao zasad oraha na parceli od 1,35 hektara. Kako je otkrio, njegova priča s orahom je počela neplanirano i iz zablude.

"Na nagovor prijatelja zasadio sam orahe, misleći da ću imati i "šumu" i plod. Od šume ništa, jer se orezuje na nisko, ali ploda ima", Adamović je opisao svoj voćarski početak za AgroTv.

Adamović dalje objašnjava kako je mislio da oko oraha nema puno posla, ali to je istina samo za početak. Kasnije orah zahtjeva brigu i trud, a i prema riječima ovog voćara veća ulaganja od očekivanih. Adamović je nakon sadnje shvatio da ni njegova zemlja ne odgovara orasima i trebalo je tu klasu zemljišta poboljšati dodavanjem kalija i fosfora, zatim vapna zbog smanjivanja kiselosti. Danas ima najmanje 115 sadnica i sistem za navodnjavanje.

Sada nakon više od deset godina od sadnje, posla ima još više. Plantaža se gnoji tri ili četiri puta, a zimsko prskanje je obavezno, pa onda sistemsko u svibnju i lipnju.

"Međutim, orah vam pokrije troškove svojim rodom već od svoje šeste ili sedme godine", ističe Adamović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2024 09:45