Mic po mic

Ove sobne biljke ne traže puno svjetla ni posebnu pažnju. Mogu čak u kupaonicu

Unsplash

 Corina Rainer
Sobne biljke utječu na dekorativni aspekt prostora, ali zato neki uvjeti moraju biti zadovoljeni

Strastveni ste ljubitelj biljaka i voljeli biste se njima okružiti čak i kupaonici? Iako je kupaonica prostorija u koju mnogima ne pada na pamet staviti biljku, ona je zapravo izuzetno povoljan ambijent za neke tipove. Tropske biljke, na primjer, vole vlagu i povoljne su za kupaonicu i kuhinju, možete ih staviti na police ili na pod u lončanicama, a možete ih i objesiti. Utjecat će na dekorativni aspekt prostora i na vaše raspoloženje, znanstvene studije dokazale su da biljke u stanu imaju pozitivan učinak na naše raspoloženje.

image

Unsplash

Curology Scindapsus

Venerina kosa, gospina vlas ili ženska kosa (Adiantum capillus-veneris) - smatra se za najplemenitiju i najnježniju od svih paprati. Zbog svog neobičnog izgleda uvijek je zanimljiv zeleni ukras u svakom interijeru i eksterijeru. Savršeno joj odgovaraju i prostori s manje svjetla.

image

Unsplash

Mutzii

Orhideja (Orchidaceae) - u prirodi uživa u vlazi tropskih šuma, stoga joj odgovara i vlažna klima kupaonice. Traži svijetli ambijent, ali ne i direktnu sunčevu svjetlost.

Puzajući fikus (Ficus pumila L.) - zimzelena trajna biljka iz porodice dudova. Uzgaja se u područjima blage klime i odgovara joj stanište polusjene ili potpune sjene. Idealan je za viseće lončanice.

image

Unsplash

Severin Candrian

Potos (Scindapsus) - jedna od najčešćih sobnih biljaka, traži malo pažnje i jednostavna je za uzgajanje. Penjačica je i njene zelene kaskade djeluju vrlo scenografski.

image

Unsplash

Vusuf Evli

Dracena (Dracaena) - vrlo elegantna biljka s predivnim, mekanim i elegantno povijenim zelenim listovima. Voli vlagu i jako svjetlo.

Nefrolepis (Nephrolepis exaltata) - prirodno raste na području šuma i močvara Afrike, Južne i Srednje Amerike, a kod nas se uzgaja kao popularna sobna biljka idealna za kuhinju i kupaonicu gdje ima dosta vlage. Razlikujemo više od 7000 vrsta. Jednostavne, ne traže puno svjetla ni posebnu pažnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:34