Povećava libido

Ovdje raste najskuplji začin na svijetu. Gram se prodaje za 20 eura, ali za to treba ubrati od 140 do čak 180 cvjetova. I to ručno!

 EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Šafran, poznat kao crveno zlato, tradicionalno se bere svake godine u Pamporeu u Indiji. Ovaj grad, poznat i kao Kašmirski grad šafrana", poznat je po visokokvalitetnom šafranu. Jedno je od rijetkih mjesta na svijetu gdje raste najskuplji začin na svijetu.

image
EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image
EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Šafran ima zanimljivu povijest i poznat je još od antičkih vremena. U starom Egiptu koristio se kao lijek, a u staroj Grčkoj kao začin za hranu. Danas se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Vjeruje se da je prvi put otkriven u Grčkoj. Šafran dolazi iz roda crocus sativus, cvjetnice iz porodice perunika sa svjetloljubičastim laticama koja je također poznata kao jesenski šafran. Skup je jer se dobiva iz tučka cvijeta šafrana, gdje je za jedan gram začina potrebno preraditi 150 cvjetova, te zbog visokog udjela ručnog rada potrebnog tijekom uzgoja, berbe i prerade. Cvjetovi rastu samo nekoliko centimetara iznad zemlje i beru se ručno, a svaki cvijet ima tri stigme od kojih svaka teži dva mg. Cvijet šafrana ima kratki životni vijek, stoga se treba ubrati istog dana cvjetanja.

image
EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image
EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/EYEPIX/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Djelovanje šafrana je "širokog spektra", pa se može koristiti za razna stanja i tegobe. Vjeruje se kako šafran pomaže u ublažavanju simptoma depresije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, povećava libido i smanjuje simptome PMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:56