KAKO GA SE RIJEŠITI?

Ovaj nametnik čest je u proljeće, a može naškoditi vašim stablima i svim drvenim površinama u blizini vašeg doma

 /SHUTTERSTOCK

Suočavanje s najezdom drvenarica može biti frustrirajuće, ali postoji nekoliko "uradi sam" lijekova i metoda prevencije koje vam mogu pomoći da eliminirate te štetočine i zadržite ih na odstojanju. Korištenjem prirodnih repelenata, stvaranjem DIY zamki i mamaca, iskorištavanjem snage eteričnih ulja i održavanjem čistog i suhog okoliša, možete učinkovito kontrolirati napade. U ovom ćemo članku istražiti ove DIY pristupe rješavanju drvenarica i sprječavanju njihovog povratka.

Prirodni repelenti za dvenarice

Prirodni repelenti mogu biti učinkovit način za odvraćanje drvenarica od ulaska u vaš dom i vrt. Evo nekoliko prirodnih lijekova koje možete isprobati:

Kore citrusa: Stavite kore citrusa, poput kore naranče ili limuna, na područja gdje su drvenarice aktivne. Jak miris ih odbija i obeshrabruje ih da napadnu vaš prostor.

Talog od kave: Raspršite iskorišteni talog od kave oko područja sklona zarazi drvenaricama. Aroma kave djeluje kao sredstvo odvraćanja od ovih nametnika.

Kriške krastavca: Stavite svježe kriške krastavca na područja gdje su prisutne drvenarice. Prirodni spojevi u krastavcima odbijaju ih i drže ih podalje.

Uradi sam zamke i mamci

Stvaranje vlastitih zamki i mamaca može pomoći u smanjenju populacije drvenarica u vašem domu i vrtu. Evo nekoliko DIY metoda koje možete isprobati:

Zamka s vlažnim novinama: Smotajte vlažne novine i stavite ih na područja gdje su drvenarice aktivne. Potražiti će zaklon u vlažnim novinama, što vam omogućuje da ih se lako riješite.

Zamka s krumpirom: prerežite krumpir na pola i stavite ga s prerezanom stranom prema dolje na zaraženo područje. Drvenarice će privući vlaga i krumpir koji se raspada, pa ih možete ukloniti i zbrinuti.

Mamac s kvascem: Pomiješajte jednake dijelove kvasca, šećera i vode kako biste dobili pastu. Stavite male količine mješavine u plitke posude i postavite ih na mjesta s visokom aktivnošću drvenarica. Kvasac djeluje kao atraktant, a drvenarice će pojesti smjesu, eliminirajući ih.

Eterična ulja za kontrolu drvenarica

Eterična ulja imaju repelentna svojstva koja mogu pomoći u odbijanju drvenarica.

Evo nekih eteričnih ulja koja možete koristiti:

Ulje paprene metvice: Ulje paprene metvice razrijedite vodom i pošpricajte na područja gdje su prisutne drvenarice. Jak miris djeluje kao prirodno sredstvo odvraćanja.

Ulje lavande: Pomiješajte ulje lavande s vodom i nanesite ga na zaražena područja. Miris odbija nametnike i pomaže ih držati podalje.

Ulje čajevca: razrijedite ulje čajevca s vodom i pošpricajte ga na područja sklona drvenaricama. Jaka aroma odbija uši i obeshrabruje ih da se vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:55