NA MALO PROSTORA

Ovaj jednistveni dizajn vrta omogućuje uzgoj voća i povrća bez obzira na kvalitetu tla

 The Home Depot
Uzdignuti profil vrta u obliku ključanice čini ga idealnim za mjesta s lošom zemljom (bonus: nije potrebno kopanje ili obrada)

Takozvani „Keyhole Gardening” je noviji trend u Sjedinjenim Državama koji pomalo preuzima svu pozornost, ali zapravo je počelo u Africi 1990-ih, gdje je ovakav način vrtlarenja omogućio uzgoj svježih proizvoda u područjima pogođenim sušom s lošim tlom. Iako postoji mnogo varijacija, većina „vrtova ključanica” su zaobljene uzdignute gredice s usjekom izrezanim u sredini (slično ključanici, otuda i naziv). Na sredini gredice nalazi se košara za kompostiranje i zalijevanje. Prostor za može se napuniti zemljom; kompostabilni materijali kao što su karton, novine, pokošena trava, talog od kave i ostali kuhinjski ostaci i stajski gnoj; ili kombinacija.

Prednosti vrta u obliku ključanice

Uzdignuti profil vrta u obliku ključanice čini ga idealnim za mjesta s lošom zemljom (bonus: nije potrebno kopanje ili obrada). Nadmorska visina također olakšava onima s poteškoćama u kretanju sadnju, njegu i berbu. Osim toga, vrtovi ključanice su ekološki i povoljni. Mogu se izraditi po vrlo niskoj cijeni, koristeći prirodne materijale i stvari koje možda već imate pri ruci. Košara za kompost pruža prikladan način bez nereda da biljkama date prijeko potrebnu prehranu bez zasebne kante za kompost. Ako koristite slojeve organskog materijala u samoj gredici, to će pomoći zadržati vlagu, što će dovesti do manjeg zalijevanja.

Kako napraviti vrt ključanicu

Slično izgradnji podignutih gredica, postoji mnogo načina za postavljanje vlastitog vrta u obliku ključanice ovisno o proračunu, željama i prostoru. Srećom, proces je jednostavan i jasan.

Lokacija

Potražite područje koje je relativno ravno. Izbjegavajte područja gdje se skuplja voda. Osigurajte da područje prima najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.

Odredite oblik i veličinu

Iako je većina vrtova ključanica kružna, možete stvoriti gotovo bilo koji oblik koji odgovara vašem prostoru. Samo budite sigurni da je promjera bar metar i pol kako biste lako mogli doći do svih svojih biljaka. Napravite usjek u sredini dovoljno širok da u njega možete ući (većini će odgovarati pola metra) kako biste došli do košare za kompost. Označite svoje mjesto polaganjem temeljnog sloja od kamena, cigle ili drveta. Možete se odlučiti i za već pripremljeni komplet, u kojem slučaju biste preskočili sljedeća dva koraka.

Napravite svoju košaru za kompost

Za izradu košare za kompost koristite perforirani ili mrežasti materijal. Jednostavno namotajte žicu do otprilike 30 centimetara u promjeru i nekoliko centimetara više od zidova vaše strukture. Zavežite je konopom i položite u sredinu vrta.

Izgradite zidove

Vaša vrtna konstrukcija s ključanicom može biti izrađena od raznih materijala, uključujući cigle, blokove od kamenja ili drvo. Ciljajte na oko metar visine. Ako su zidovi porozni, dodajte sloj kartona oko perimetra unutarnje strane kako biste sve sačuvali.

Dodajte zemlju i/ili druge materijale

Ako dodajete zemlju, jednostavno napunite gredicu do vrha. Ili dodajte kompost prema metodi lazanje, a zatim nanesite sloj zemlje i/ili gnoja.

Zasadite svoj novi vrt

Sada ste spremni za uzgoj svojih omiljenih proizvoda (a možda čak i nekoliko cvjetova). Lisnato zelje i manje korjenasto povrće kao što su mrkva, luk, cikla, rotkvica i repa obično najbolje rastu u ovakvim vrtovima, dok veći usjevi poput graha i tikve mogu imati problema. Potražite kompaktne sorte kako biste maksimalno iskoristili svoj prostor i omogućili uzgoj većeg spektra proizvoda.

Nastavite kompostirati i zalijevati

Kako sezona rasta napreduje, nastavite dodavati materijale u košaru za kompost. Kad god vam se čini da je tlo suho, dodajte vodu u košaru kako biste raspršili hranjive tvari komposta i vlage u cijeloj gredici.

Općenito, vrtovi ključanice su relativno jednostavni za održavanje. Međutim, ako se kvaliteta vašeg proizvoda počne pogoršavati tijekom godina ili razina tla počne padati, možda ćete morati dodati svježu zemlju i kompost u gredicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:17