volite li ga i vi?

Od najljekovitijeg voća na svijetu radi se savršen zimski napitak. Ovo supervoće ojačat će vaš imunitet, a presudno je kako ga pripremite

 VLADO KOS/CROPIX

Plodovi šipka beru se u listopadu i početkom studenog te ih treba uvesti u prehranu ako želite jak imunitet. Pun je vitamina C, vitamina B2, karotena, mangana, pektina i limunske kiseline. Čaj od šipka preporučuje se za jačanje imuniteta, kod upale bubrega, izbacivanje kamenca i pijeska iz bubrega. Uz to, čisti krvne žile, pomaže u održavanju normalne probave, opušta tijelo, smiruje upalne procese. Ukratko, prava, izvorna superhrana!

Šipak je biljka koja sadrži i do 50 puta više vitamina C od limuna, ali ono što svi znamo je da je vitamin C termolabilan. Kuhanjem čaja ili pekmeza od šipka na temperaturama višim od 60 stupnjeva gubi se vitamin C, ali se čuvaju mnogi drugi fitonutrijenti koji nisu termolabilni - kaže farmaceutkinja Hristina Lazarević.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Osim u pekmezu i čaju, može se koristiti i sirovi šipak, tako da plod očistite, nasjeckate i dodate, primjerice, u smoothie ili salatu.

Iako se kuhanjem pekmeza gubi vitamin C, ostale korisne tvari koje sadrži šipak ostaju u njemu, pa je svakako mnogo zdraviji od nekog nekvalitetnog pekmeza. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od šipka, ali Hristina je izdvojila ovaj, piše City Magazin.

Recept:

Jednu žlicu plodova šipka operite, očistite i narežite na četvrtine.

Prokuhajte 200 ml vode i ostavite sa strane da se ohladi. Kad se ohladi dodajte šipak, poklopite i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Po želji dodajte limun ili žlicu meda i pijte 1-2 šalice dnevno.

-Iako je riječ o potpuno različitim biljkama, na našem području postoje dvije vrste plodova koje nalazimo pod nazivom "šipak". Jedna vrsta je "divlji šipak", a druga "mogranj" ili "nar" - kaže vrtlar Botaničkog vrta, Hrvoje Kovač.

Divlji šipak (Rosa canina) dobro je poznata grmolika biljka koja naraste do 2-3 m u visinu. Ima grane isprepletene oštrim, savijenim bodljama, koje uvelike otežavaju berbu. U narodu se još naziva šipurak, divlja ruža, pasja ruža, divlji šipak i dr. Cvate u lipnju i srpnju, a plodovi dozrijevaju u jesen. Iznimno su bogati pektinom i vitaminom C te nada- sve ljekoviti. Zrele plodove prepoznat ćete prema boji - naime, moraju biti svijetlo do jarko crveni. Koriste se prerađeni, za pri- premu čaja, pekmeza, vina, likera i slično.

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX/CROPIX

S druge strane, šipak (Punica granatum) iliti mogranj ili nar u našim je krajevima grmolika biljka, koja naraste do 5 m visine. Plod može narasti do veličine jabuke. Kora ploda je žućkasto-crvenkasta, kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke koje imaju jednu ovalnu košticu. Postoji više sorti, različitih veličina plodova i krupnoće zrna ploda. Osim što se konzumiraju u svježem obliku, plodove koristimo za izradu sokova, likera, rakija, vina i dr. Bogati su fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrže i vitamine B-kompleksa. Ubraja se među najljekovitije voće na svijetu pa nije ni čudo što ga često nazivaju "supervoćem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:27