ZAČINSKA ZIMNICA

Obilno su vam rodili začini? Evo što napraviti s bosiljkom, peršinom, mintom...!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kraj vrtlarske sezone znači da se ovih dana veselimo preobilnom urodu hrane s balkonske gredice

Jako se veselimo obilnom urodu hrane s balkonskih gredica. Začinske trajnice poput origana, lovora, vlasca, timijana i mnogih drugih vrlo je lagano uzgajati u teglama, a listopad je pravi trenutak da prije dolaska zime pripremimo zimnicu od začinskih trava. Čuvanje hrane koju smo uzgojili jednako je važno kao i njezin uzgoj, a prvi važan korak je pravilan način berbe. Začine koje smo namijenili za čuvanje uvijek beremo tijekom suhog i sunčanog dana u prijepodnevnim satima. Beremo plodove s najzdravijih biljaka, a ako su, primjerice, listovi matičnjaka zaraženi pepelnicom (gljivično oboljenje), čemu je ta biljka sklona, bolje je da tu biljku preskočimo. Beremo samo listove koji su jake žive zelene boje i čiji nas snažni aromatični miris preplavljuje već tijekom berbe. Pri branju koristite škare, odnosno izbjegavajte čupanje ili trganje biljaka kako bi se smanjila površina rane, a time i mogućnost obolijevanja biljke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZAČINSKA ZIMNICA

Začine dugoročno i kratkoročno možemo sačuvati na nekoliko načina:

1. Priprema aromatizirane soli

2. Zamrzavanje začina i čuvanje u platnenim vrećicama u hladnjaku

3. Sušenje začinskih trava i jestivih cvjetova

AROMATIČNA SOL ZA GURMANSKA JELA

Svježe začinske trave pomiješane sa solju zanimljiv su i ukusan dodatak u kuhanju, koji možete koristiti cijele zime. Postupak je izrazito jednostavan i sve što je potrebno su: mužar, začinske trave - timijan i morska sol (sitna ili krupna) u omjeru 1:1 šalica, zatim nož i staklenka.

Začinske biljke za sol su: peršin, vlasac, timijan, ružmarin, bosiljak i lavanda.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Na dasci uz pomoć noža sitno nasjeckajte timijan čije ste listove prethodno odvojili od stabljike.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Kako bi se potaknulo prožimanje soli i ulja iz biljaka, mješavina se lagano istuče u mužaru.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Mješavinu zatim zagrijavajte na najslabijoj temperaturi u pećnici dok se začinske trave ne osuše. Ovisno o pećnici, ali i začinu, postupak može trajati i do jedan sat.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Kad se mješavina ohladila, stavite je u staklenke i dobro zatvorite.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZAČINSKE TRAVE IZ ZAMRZIVAČA I HLADNJAKA

Zamrzavanjem začina poput peršina, korijandra, ljupčaca, kopra ili bosiljka jednostavno ćete sačuvati svježinu trava i njihovu aromu. No, prije nego što ih se zamrzne, začinske trave treba nasjeckati kako bi ih se lakše stavilo u posudice za led prelivene vodom.

Potom zamrznute kockice leda i trava prebacite u plastičnu vrećicu iz koje ćete ih konzumirati prema potrebi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Biljke kao što je bosiljak mogu se pripremiti s maslinovim uljem i soli, a tako zamrznute aromatične kockice trajat će barem pola godine ili dulje ako su zamrznute u vrećicama iz kojih je istisnut zrak.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ČUVANJE ZAČINSKIH TRAVA U PLATNENIM VREĆICAMA

Poznato je da je svježe začine teško čuvati u plastičnim vrećicama jer brzo istrunu, što vrijedi i za salate i drugo lisnato povrće. Umjesto da ih stavite u plastiku, začine u hladnjaku držite u platnenim vrećicama koje ste prije upotrebe navlažili. Važno je naglasiti da vrećicu treba dobro iscijediti tako da je vlažna, a ne mokra.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

PERŠIN (PETROSELINUM SPP.)

Dvogodišnja biljka koja će u prvoj sezoni bacati najviše lišća, a u drugoj će usmjeriti svoju energiju u stvaranje sjemena.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

BOSILJAK (OCIMUM BASILICUM)

Ako želite potaknuti stvaranje listova, redovito skidajte cvjetne glave.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KADULJA (SALVIA OFFICINALIS)

Iako postoji velik broj različitih sorti kadulja, među jestivim je sortama najpopularnija obična kadulja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

TIMIJAN (THYMUS SPP.)

Najbolje raste kada se uzgaja iz reznica ili presadnica, voli sunčane položaje i drenažno tlo.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KOPAR (ANETHUM GRAVEOLENS)

Zrele sjemenke mogu se koristiti za kiseljenje povrća.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VLASAC (ALLIUM SCHOENOPRASUM)

Osim listova, jestivi su cvijet i male lukovice, a ukusne su i proklijale sjemenke poslužene u salati ili sendviču.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

LOVOR (LAURUS NOBILIS)

Plemenita zimzelena biljka cijelu godinu daje listove bogate aromom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 20:21