IZVOR ZDRAVLJA

Njezin sok skup je kao zlato, a sada je vrijeme za sadnju. Zašto ne probati?

 /SHUTTERSTOCK

Aronija je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. Njezine bobice, koje su pune vitamina i antioksidansa koriste jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala. Može se preraditi u sok, čaj, sirup, pekmez, vino, likere, džemove... A jesen je pravo vrijeme za njezinu sadnju. Evo savjeta kako da vam uspije.

image
/SHUTTERSTOCK

Aronija se obično ne sadi iz sjemena jer je to dosta komplicirano. Najčešće se sade sadnice stare oko dvije godine, a dobre su kad imaju između tri i pet izdanaka. Zahvalna je za uzgoj jer je štetnici često ne napadaju, a može preživjeti na temperaturi do čak -30°C. Obično se sadi u vrtovima, ali ju je moguće posaditi i u velikoj tegli s dobrom drenažom na balkonu. Ako je sadite u vrtu, iskopajte jame dubine 20 i promjera 30 centimetara, a udaljenost među biljkama mora biti jedan i pol do dva metra.

image
/SHUTTERSTOCK

U posudama se aronija uzgaja iz estetskih razloga, jer vjerojatno neće uroditi s puno kvalitetnih plodova. Stavite je na mjesto s puno sunčeve svjetlosti i redovito zalijevajte i do nekoliko puta tjedno jer voli vlagu, a prihranite je klasičnim NPK gnojivom. Ako ne bude imala dovoljno vlage, plodovi će biti manji i kiseliji. Nije zahtjevna pa dobro uspijeva i na siromašnom ili kamenitom tlu. Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 metra. Počinje cvjetati u svibnju, a plodovi počinju sazrijevati od kolovoza. Ako se pravilno uzgaja i njeguje, može rasti i do 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 15:52