SEZONA NA OTVORENOM

Nije dovoljno samo iznijeti vrtni namještaj, mora se i očistiti. Ovo su provjereno najučinkovitija sredstva

 /SHUTTERSTOCK

Napokon smo dočekali proljeće! Zima je, srećom, bila blaga. No, duži dani, cvat stabala i proljetno zujanje oprašivača zaista podižu raspoloženje, a misli nam već bježe na boravak u prirodi i općenito na otvorenom. Kako bi mogli uživati na svojim terasama ili u vrtovima, potrebno je iznijeti vanjski namještaj. Međutim, stolovi i stolci koji su mjesecima bili skriveni negdje u podrumu ili garaži vrlo su vjerojatno prašnjavi i prljavi pa ih je potrebno pripremiti za nadolazeću sezonu.

Redovito čišćenje i održavanje vrtnog namještaja produljit će mu životni vijek, no ne morate nužno juriti u trgovinu i kupovati skupa specijalizirana, možda i otrovna sredstva. Poslužit će i ona kućna, bez obzira na to imate li drveni, plastični ili metalni namještaj.

Drveni namještaj

Ako imate drveni vanjski namještaj, napravite pastu od sastojaka koje vrlo vjerojatno imate u smočnici. Tri paketića sode bikarbone pomiješate s pet žlica vode. Smjesa sa sodom bikarbonom može se zgusnuti sa škrobom. Na dvije litre vode potrebno je 40 grama sode i škroba. Zakuhajte otopinu sode i dodajte škrob. Pasta se može nanijeti i topla.

image
/SHUTTERSTOCK

Proces čišćenja u oba je slučaja isti: kistom nanesite pastu na drvo i temeljito izribajte namještaj, ukoliko je na namještaju bilo zelenih naslaga izbrusite drvo brusnim papirom. Nakon čišćenja drveni namještaj mora biti premazati uljem koje ga štiti od vlage. Preporučuje se laneno - ne maslinovo ili repičino jer se neće osušiti do kraja i užegnuti će na suncu. Laneno ravnomjerno nanesite četkom ili krpom, a ako se ulje ne upije nakon 30 minuta, obrišite ga krpom.

Metalni namještaj

Metalni namještaj manje je podložan vremenskim uvjetima pa ga je i lakše čistiti: pripremite otopinu sapuna s toplom vodom i njome izribajte namještaj. Najbolje je koristiti četku za ribanje - to će omogućiti bolje čišćenje sjedala. Mnogi koriste visokotlačni perač za čišćenje metalnog vrtnog namještaja, međutim trebali biste to izbjegavati jer ćete potrošiti puno više vode nego s otopinom sapuna.

Plastični namještaj

Za čišćenje plastičnih ležaljki, stolaca ili drugog plastičnog vrtnog namještaja, prljavštinu možete riješiti mnogim kućnim sredstvima. Možete prerezati limun i polovicama protrljati površinu namještaja, a možete koristiti i ostatke limuna koji više nisu za jelo. No, budući da kiselina limuna ima učinak izbjeljivanja, preporuka je koristiti ga samo na bijelom plastičnom namještaju.

image
/SHUTTERSTOCK

Pastom na zube, pak, možete ukloniti crnu prljavštinu i laganu plijesan. Samo ju nanesite na četku i izribajte površinu. Zatim obrišite tretirani namještaj vlažnom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 09:20