Velike biljke

Ne vole sva stabla posude: Ova stabla može posaditi za francusku scenografiju ovog proljeća

 WEATHERILL&ASSOCIATES
Prilikom odabira vašeg stabla, koristite iste kriterije kao i za odabir bilo koje druge biljke

Postoji mnogo razloga za uzgoj stabla u posudama. Za urbane vrtove i one s malo vanjskog prostora stablo u posudi može učiniti da mala terasa više liči na vrt, a ako posadite smokvu ili limun, također ćete imati i voća. U većim vrtovima, stabla u sadilicama dodaju dramatiku svojim stasom i djeluju kao upečatljiva žarišta na terasi ili kad su postavljena s obje strane ulaza.

Prilikom odabira vašeg stabla, koristite iste kriterije kao i za odabir bilo koje druge biljke: Odaberite sortu koja će uspijevati u vašoj klimi, imajte na umu izloženost svjetlosti i vlagu vašeg mjesta. Međutim, uzgoj drveća u velikim posudama dolazi s nekoliko posebnih uvjeta - ne vole sva stabla rasti u posudama, iako ima ih dosta koja to sasvim dobro podnose. U nastavku saznajte naš izbor od 10 stabala.

1. Citrusi

Agrumi svih vrsta - najčešće limunovi, limete, kumkvati, naranče i mandarine - mogu se uzgajati u velikim posudama i donijeti lijepi akcent terasama, domovima, u biljnim vrtovima ili ugurani u vrtnu gredicu. Svi agrumi su osjetljivi na mraz; u hladnoj klimi planirajte unošenje drveća unutra na osunčani prozor ili staklenik.

Ako lišće agruma počne žutjeti ili opadati, to je najvjerojatnije znak nedostatka dušika. Zalijevanje nadopunite tjednim ili dvomjesečnim prihranjivanjem razrijeđenim organskim gnojivom tijekom vegetacije kako biste uspješno uzgojili agrume u posudama.

Agrumi mogu podnijeti temperature do -4 stupnjeva Celzijusa; u hladnijim područjima planirajte unošenje posude u zatvoreni prostor preko zime. Potreba za vodom je umjerena, a za uzgoj je poželjno puno svjetlosti i topline. Veličina sazrijevanja ovisi o vrsti, a patuljasta stabla agruma posebno su pogodna za sadnju u posudama.

2. Četinjače

Zimzelene četinjače, poput borova, smreke, jele i čempresa, dobre su biljke za posude, nudeći cjelogodišnji lijepi izgled i strukturu na terasama i balkonima. Sve četinjače zahtijevaju dobro drenirano tlo u posudama, a većina uspijeva na mjestu s puno sunca.

Potražite patuljaste i sporo rastuće sorte četinjača koje ostaju mnogo manje i prirodno su prikladnije za uzgoj u posudama. Zlatni čempres (Cupressus macrocarpa), na primjer, doseže 90 cm u visinu i 45 centimetara u širinu kada se uzgaja u posudi.

Rast ovisi o vrstama, stoga uzgajajte samo one pogodne za vaše područje. Ne zahtijevaju puno vode, ali traže puno sunca. Kao i s citrusima patuljaste vrste su pogodnije za uzgoj u posudama.

3. Smokva (Ficus carica)

Smokve su cijenjene u mediteranskim dvorištima. Njihovo veliko, režnjasto lišće daje duboku hladovinu, kvrgave grane privlačne su tijekom cijele godine, a početkom ljeta i opet u jesen donose ukusne plodove.

Smokve dobro rastu u posudama sve dok imaju puno sunca i stalne vode, ali očekujte da će biljke ostati manje i davati manje plodova od onih koje se uzgajaju u vrtovima.

Smokve posađene u podnebljima s dugim, vrućim ljetom i s puno vode donose najslađe i sočne plodove. Naravno, prave nered ako padnu na terasu, ali vrijedi.

Smokve mogu izdržati tempareture do -15 stupnjeva Celzijusa; neke sorte su izdržljive i do -20,6 stupnjeva Celzijusa. Zalijevanje bi uglavnom trebalo biti umjereno, ali što više vode imaju to su ukusniji plodovi. Smokva traži puno svjetlosti i topline. U vrtovima mogu narasti i do 7 metara u visinu i širinu, ali u posudu se taj rast kontrolira obrezivanjem.

4. Japanski javor (Acer palmatum)

Japanski javori je jako ljupka biljke posađena u posudi. Njihovo osjetljivo lišće praktički svjetluca kada se postavi na svijetlo mjesto. Mnoge sorte, imaju spektakularno jesensko lišće.

Odaberite izdašan spremnik za sadnju japanskog javora i premjestite ga na mjesto koje dobiva puno sunca u hladnijim područjima, a popodnevni hlad u toplijim područjima. Ovo osjetljivo drveće najbolje raste bez velike izloženosti vjetru - ako uzgajate na terasi ili balkonu, za drvo odaberite zaštićeno područje. Održavajte tlo u posudi stalno vlažnim. Japanski javor je poprilično otporan na jako niskim temperaturama čak do -26,1 stupnjeva Celzijusa. Zalijevajte ga umjereno, traži toplinu, ali ne i izravnu izloženost sunčevoj svjetlosti. Obrezivanjem ga možete prilagoditi za rast u posudi.

5. Maslina (Olea europaea)

Ovi mediteranski domoroci dostojanstveno su drveće u posudama i savršeni su za postavljanje talijanske, francuske ili španjolske scenografije na vanjsku terasu ili unutar doma. Masline su prirodno plitkog korijena, u usporedbi s drugim stablima njihove veličine, a zrela maslina može godinama sretno živjeti u posudi ako joj se pruži odgovarajuća njega.

Svakako počnite s većim spremnikom za zrela stabla i sadite u dobro drenirano tlo na sunčanom mjestu. Održavajte stalnu vlagu i u hladnoj klimi sklonite ih u zatvorene prostore. Maslina može izdržati temparature do – 9 stupnjeva Celzijusa i ne traži puno vode, ali joj treba puno topline i sunca. Ovisno o vrsti i načinu obrezivanja maslina u posudama može narasti i do nekoliko metara.

6. Palo Verde (Parkinsonia spp.)

Savršeno drvo za posudu u pustinjskom vrtu ili vrtu s niskim vodostajem, palo verde tvori krošnju od finih grana i sićušnog lišća koje daje finu hladovinu preko terase. Od travnja do lipnja, ovisno o sorti, grane su prekrivene grozdovima malih žutih cvjetova koji privlače oprašivače.

Posadite u tlo koje se brzo isušuje i izbjegavajte prekomjerno zalijevanje ovih pustinjskih domorodaca. Neke vrste palo verde imaju bodljikave grane; ako odaberete jednu od ovih, svakako postavite posudu dalje od prolaza. Palo verde može izdržati do -3,9 stupnjeva Celzijusa, jako rijetko traži vodu, ali zahtjeva puno sunca. Lako je kontrolirati visinu i širinu u posudama.

7. Lipovka (Ligustrum spp.)

Lipovka čini izvrsnu biljku za uzgoj u zemlji ili u posudama. Za formalnije vrtove ili za one u stilu ladanjskih kuća, pokušajte uzgajati u posudama gdje će se razviti u drveće ili ih obrezujte u piramide ili kugle. Lipovke sitnog lišća, uključujući L. Ovalifolium i L. vulgare, vrste koje se najčešće uzgajaju u vrtovima, ali obje uspijevaju u spremnicima na suncu s djelomičnom sjenom. Mogu izdržati jako niske temperature čak do -31,7 stupanj Celzijusa, imaju nisku potrebu za vodom i traže puno sunca ili djelomičnu sjenu. Način obrezivanja oblikuje i rast.

8. Južna magnolija (Magnolia grandiflora)

Posadite južnu magnoliju u veliku posudu u kojoj imate dovoljno okomitog prostora za rast stabla - one lako mogu doseći i do 3 metra u posudama, a nekada i više. Dvostrano lišće - s jedne strane baršunasta bronca, a s druge duboko, sjajno zeleno - izvrstan je kontrast svijetlim zidovima.

Održavajte tlo vlažnim i često režite grane kako biste lakše kontrolirali veličinu. Može izdržati i do -15 stupnjeva Celzijusa, zalijevajte umjereno i držite na suncu.

9. Lovor (Laurus nobilis)

Isti lovor koji se miješa u fina jela čini i uredno stablo koje se može uzgajati u velikoj posudi. Učestalo podrezivanje vanjskih grana pomaže u održavanju oblika stabla, potičući biljku da ostane mala, puna i grmolika. Obrezane grančice objesite da se osuše ili ih u snopovima dajte prijateljima ili susjedima.

Stablo u posudi postavite tako da će dobivati puno sunca do djelomične sjene i stalno zalijevajte. Lovor je otporan do -9,4 stupnja Celzijusa sve niže od toga će naškoditi rastu.

10. Vještičji lješnjak (Hamamelis spp.)

Vještičji lješnjak je listopadno drvo koje se uzgaja uglavnom zbog cvatnje od kasne zime do ranog proljeća. Sitni pupoljci otvaraju se na golim granama i razviju se kako bi otkrili čudne, resaste cvjetove s lijepim mirisom. Neke sorte cvjetaju već u jesen u blagoj klimi.

Sadite u veliku posudu postavljenu na sunce do djelomičnu sjenu negdje gdje se miris može cijeniti izbliza. Ovo drvo je otporno na jako niskim temperaturama do -26,1 stupanj Celzijusa, a obrezivanjem upravljajte rast biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 10:06