PROTIV INSEKATA

Ne bacajte više kore od krastavaca! Vaš dom i biljke će vam biti jako zahvalni

 /SHUTTERSTOCK
Mnogi vrtlari stavljaju kore od krastavaca u kutove kuhinje, na prozorske daske ili u ormariće kako bi riješili problem s kukcima

Saznali smo još jedna način kako zaštiti biljke, a da ne potrošite nimalo dodatnog novca. Ako eć niste znali, preostale kore od krastavaca mogu biti dobre za kuhinjski kompost, a i za sobne biljke. Čak i kada odaberete sobno bilje koje nije potrebno održavati, štetnici još uvijek mogu pronaći put unutra i razmnožiti se. Kako biste spriječili neželjene posjetitelje, koristite koru krastavaca kao prirodno sredstvo za suzbijanje štetočina. Gorki okus kore djeluje kao sredstvo za odvraćanje grinja, mrava, moljaca i osa. Mnogi vrtlari stavljaju kore od krastavaca u kutove kuhinje, na prozorske daske ili u ormariće kako bi riješili problem s kukcima. Također možete napraviti vodu za bilje od krastavaca koja će djelovati kao korisno gnojivo.

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite kore krastavaca da biste se riješili biljnih grinja

Na prvi pogled sobna biljka može izgledati isušeno s lišćem koje mijenja boje. Lišće može početi žutjeti, venuti i otpadati. Pogledajte biljku izbliza - držite je prema svjetlu, okrenite listove i pogledajte ispod i uz stabljike. Ako primijetite bilo kakvu tanku vrpcu i nešto što izgleda kao sićušne pokretne točkice koje se kreću oko biljke, vjerojatno se radi o grinjama koje napadaju biljke. Krastavci mogu pomoći u odbijanju tih grinja zbog svojih kukurbitacina. Kukurbitacini su spojevi gorkog okusa koji odvraćaju insekte.

Koru krastavca možete izravno staviti u tlo biljke kako biste spriječili insekte

Ova vrsta grinja preferira suho okruženje. Najbolji način da ih spriječite je stvoriti vlažniju atmosferu za svoje biljke. Redovito zalijevanje može pomoći. Upotrijebite vodeni sprej od krastavaca kako biste spriječili njihovo razmnožavanje.

Napravite vodu od krastavaca za biljke

Grinje ne vole vlagu. Održavanje hidratacije vaših biljaka redovitim prskanjem vode od krastavaca spriječit će grinje da uđu i oštete vaše biljke. Ovaj video s TikToka od korisnika @creative_explained ima recept za vodu od krastavaca koja se lako priprema i može pomoći da vaše biljke izgledaju i osjećaju se bolje.

image
/SHUTTERSTOCK

Sačuvajte kore od bilo koje vrste krastavaca. Stavite ostatke u čistu staklenu posudu, napunite vodom i pokrijte poklopcem. Ostavite kore da se namaču pet dana. Zatim procijedite vodu i kompostirajte kore. Napunite čistu bocu s raspršivačem vodom od krastavaca.

Upotrijebite vodu od krastavaca za prskanje biljaka kako se grinje ne bi uhvatile. Upotrijebite jači sprej kako biste otjerali sve insekte koje gmižu po lišću ili stabljici biljke. Obavezno pošpricajte donju stranu lišća gdje se obično skrivaju.

Ovaj domaći sprej za krastavce također je bogat kalijem i fosforom koji pomaže u promicanju zdravog rasta biljaka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:21