JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO

Napravite otopinu od povrća kojeg sigurno imate doma i riješite se kukaca i štetočina!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Pauci i mravi u kući, komarci, žohari i štetočine u vrtu... Pa tko ne bi imao fobiju? Ako ste među onima koji su bezuspješno isprobali sve "bakine savjete, ali i dalje ne pronalaze način kako se riješiti kukaca, vaša potraga za učinkovitim kućnim rješenjima završava danas! Ispostavilo se da se u top 10 trikova za tjeranje insekata nalazi - češnjak!

Ova biljka, koja pripada porodici lukova, poznata je po svom jedinstvenom i snažnom mirisu i okusu te je jedna od najčešće korištenih začina i ljekovitih biljaka na svijetu. Posljednjih je godina učestala postala i praksa njezina uzgoja u vrtovima, sa željom izbjegavanja kupnje kineskog češnjaka iz trgovina. O uzgoju domaćeg češnjaka smo već pisali, a ovaj put donosimo kako se njegov jak, oštar miris može iskoristiti kao repelent za nepoželjne goste u domu.

image

Uzgoj češnjaka

/SHUTTERSTOCK

Najjednostavnije je na strateška mjesta postaviti oguljene režnjeve češnjaka. To mogu biti zidne pukotine, prozorske klupice, sitni prolazi gdje su uočeni insekti, ulazna vrata...

Drugi trik zahtijeva malo više vremena za pripremu. U zdjelu za salatu ubacite između sedam i deset režnjeva češnjaka (otprilike 20 grama) te prelijte prethodno prokuhanom vrućom vodom. Režnjeve možete narezati na manje komadiće ili probosti malo vilicom te ostaviti da odstoji 15 do 45 minuta. Sve procijedite, a dobivenu otopinu, ohlađenu i nerazrijeđenu, ulijte u bocu s raspršivačem. Prije upotrebe potrebno je pretresti posudu te svakodnevno prskati na mjesta koja insekti posjećuju.

image

Prskanje rajčica

/SHUTTERSTOCK

Ista se otopina može koristiti i u vrtu: preventivno će odbiti lisne uši, tripse, grinje, ali i krupne životinje kao što su glodavci, srne…, dok će u slučajevima kada su biljke već zaražene, primjerice lisnim ušima, pomoći u njezinom ozdravljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 17:09