opasni insekti

Nametnici mogu uništiti sav vaš trud oko biljaka: Ovo su oni na koje trebate posebno pripaziti

 Unsplash
Ove male štetočine mogu u potpunosti uništiti biljku ako ne djelujete dovoljno brzo

Nakon što ste se danima i mjesecima brižno skrbili o svom cvijeću i biljkama zadnje što želite je pronaći nametnike koji se bezočno hrane vašim trudom. Nakon toliko vremena provedenog oko brige to je trenutak koji može značiti da je sve bilo uzalud. Međutim, u skupinu tih gladnih parazita spada niz vrsta koje naprave samo bezazlenu štetu koju je lako popravit, ali zato postoje i oni koji mogu u potpunosti uništiti svo vaše cvijeće i biljke. Ovo su oni na koje morate strogo paziti jer su izrazito nasilni prema biljkama.



Lisne uši

Vrtlari posvuda proklinju prisutnost sitnih lisnih uši na ružama i ostalom cvijeću. Ove sitne štetočine sisaju vašu biljku i uzrokuje zastoj u rastu, deformirane listove i cvjetove. Međutim, lisne uši donose još više štete od toga zato što prenose biljne viruse i potiču rast gljivica.

Da biste se riješili ovih nametnika u cvjetnjak posadite lobulariju kako biste privukli korisne ose. U svoj vrt također uključite cosmos ili stolisnik kako biste privukli bubamare koje pojedu i do 5000 lisnih ušiju u svom životnom vijeku. Sredstva protiv insekata mogu pomoći kao i ispiranje velikom količinom vode.



Svrdlaš

Svrdlaši su podmukli štetnici, uništavajući vaše biljke iznutra prema van. Trebali biste biti sumnjičavi ako primijetite piljevinu oko biljke ili izgrižene rubove listova. Rupe na lišću znakovi su sitnih gusjenica koje su se infiltrirale u lišće i spuštaju se u rizome.

Najbolja netoksična kontrola je iskopavanje zahvaćenih biljaka nakon završetka cvatnje, izrezivanje trulih rizoma i ponovna sadnja dobrih dijelova. Ostali način rješavanja uključuju insekticide.



Štitasti moljac

Ovi sićušni insekti izgledaju poprilično bezazleno. Ne skupljaju se u velikom broju na biljkama i poskakuju kad se približite. Međutim, ono što nećete primijetiti je toksin koji ovi gladni štetnici ubrizgavaju u lišće vašeg cvijeta. Oštećenje koje nanose izgleda kao iskrivljeni vrhovi i rubovi lista, a također prenose i viruse.

Prije same zime pokrijte svoje biljke kako biste spriječili moljcima pristup, jednako tako poradite na dovođenju dobrih kukaca u vaš vrt kao što su bubamare koje će ukloniti i sama jajašca moljaca. Ako se nametnici već pojave onda ih isperite jakim mlazom vode ili koristite insekticide.



Vunaste uši

Vunaste uši ne privlače puno pažnje, jer su izrazito male i sporo s kreću. Izlučevine koje ovi insekti ispuštaju podupiru rast plijesni. Kad se na lišću nakupi dovoljno plijesni, ona može smanjiti fotosintezu, oslabiti biljku i učiniti je još osjetljivijom na vrtne štetnike.

Ako primijetite bijele nejasne izrasline na svojim biljkama, možda imate vunaste uši. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje i prekomjernu gnojidbu jer vunaste uši privlači novi rast biljke s visokom razinom dušika. Umočite pamučnu vatu u alkohol i dodirnite štetnike kako biste ih odmah osušili i ubili. Također možete isprati štetnike vodom ili primijeniti pesticide. Kao repelent možete koristiti ulje neema. Bubamare su i ovdje jednako efikasne kao i u prijašnjim slučajevima.



Stjenice

Stjenice je izraz koji uključuje brojne insekte, članove Hemiptera reda. Poput štitastih moljaca, biljne stjenice ubrizgavaju toksin u lišće i pupoljke biljaka dok se hrane. Rezultat je biljka prošarana smeđim ili crnim mrljama i deformiranim rastom. Stjenice se brzo kreću, ali možete ih uloviti ako ste ranoranilac, jer su bube trome ujutro. Prskanje mladih insekata uljem neem ili pesticidima pružit će određenu kontrolu.



Štitaste uši

Na prvi pogled štitaste uši se možda čak i ne čine živima. Voštani pokrivač koji služi kao zaštitni štit na njima čini ih sličnima lišajevima ili drugim prirodnim izraslinama na biljkama. Međutim, insekt pod ovim voštanim pokrivačem vrlo je živ i hrani se vrtnim biljkama tijekom cijele vegetacijske sezone i sobnim biljkama tijekom cijele godine. Oštećenja izgledaju kao zastoj u rastu, opadanje lišća, žute mrlje na lišću i rast plijesni.

Otklonite zahvaćene grane i lišće na kojima se nalaze insekti. Ručno uklanjajte insekte - održivo rješenje ako ih je malo. Uklonite pojedine insekte vatom umočenom u alkohol. Jednako kao i u prijašnjim situacijama, ulje neema, pesticidi i bubamare su najbolja rješenja u borbi protiv ovih nametnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:25