Dosadne krvopije

Muče vas komarci? Napravite kućicu ovim sisavcima jedu ih po 1000 u jednom satu

 Designer Bat Houses
U borbi protiv komaraca često koristimo kemijske repelente, ali možemo se osloniti i na praktične neškodljive izvore iz prirode

S buđenjem proljeća i sve toplijim vremenom bude se i brojni kukci koji nas živciraju i napadaju u potrazi za hranom. Komarci su svakako na vrhu popisa. Od napornog zujanja, svrbeža koje uzrokuje njihov ubod pa do crvenih plikova koji nastaju na našoj koži, razloga zašto ih ne želimo u svojoj blizini zaista ima pa se stoga svake godine pokušavamo zaštitili od napada.

Jeste li znali da su šišmiši najveći neprijatelji komaraca? Postavite im kućicu/hotel i postat će vaš najbolji saveznik u borbi protiv malih krvopija.

Zamislite situaciju. Sjedite vani na stražnjem trijemu. Možda pijete limunadu. Možda pivo. Sunce počinje zalaziti dok gledate u daljinu. Počnete razmišljati kako je noć mirna, onda... Dosadni komarac vas ugrize za nogu. Svrab se javlja odmah. Prije nego što shvatite, doleti još jedan da vam gricne gornji triceps. Toliko o toj mirnoj noći opuštanja na otvorenom. Vraćate se u kuću i guglate kako se odmah riješiti komaraca. Jedna ideja privuče vašu pažnju. Šišmiši. Volite prirodna rješenja, ali ne vjerujete da vas leteći sisavci mogu spasiti. Stoga nastavite tražiti dalje.

Jedu li šišmiši komarce? Sve što trebate znati

Dakle, jedu li šišmiši komarce? Da, i da! Ali prvo, morate znati kako dovesti šišmiše na svoje imanje da jedu komarce. Zatim, trebate šišmiše zadržati u blizini. Konačno, morate saznati koliko je šišmiša potrebno za rješavanje problema s komarcima i od čega se sastoji prehrana šišmiša.

Što privlači šišmiše?

Prije svega, morate privući šišmiše na vaš posjed, kuću ili zgradu. Šišmiši jedu komarce, ali samo kada su u blizini, a apsolutno najbolji način za privlačenje šišmiša je kućica za šišmiše. Kućice za šišmiše pružaju mjesto za život, spavanje i druženje kolonije šišmiša ili neženja.

Postavljanjem kućice za šišmiše, možete privući šišmiše potrebne za suzbijanje komaraca. Međutim, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Kućica za šišmiše nije garancija. Privlačenje šišmiša je umjetnost i znanost.

Prvo, morate imati vodu u blizini doma. Može to biti potok, jezero ili ribnjak. Ako ima vode u blizini, to znači da ima i puno buba. Ali postoji još jedan razlog zašto je voda toliko važna.

Mama šišmiš neće formirati koloniju u vašoj kućici za šišmiše osim ako voda nije u blizini. Majke šišmiša ne vole dugo ostavljati svoje bebe, pa neće putovati daleko da utaže žeđ. Bez vode ćete zaglaviti u privlačenju šišmiša neženja, koji se jednostavno ne mogu natjecati s brojem odrasle kolonije šišmiša. Velika kutija/hotel za šišmiše s potpuno formiranom kolonijom može privući do 200 šišmiša. Kuća za neženje šišmiše može primiti oko 20 šišmiša.

Dakle, trebat će vam kuća za šišmiše i malo vode da biste privukli šišmiše koji jedu komarce.

Zadržanje šišmiša u blizini

Kako zadržati ove leteće sisavce? Sljedeći koraci uključuju pravilno postavljanje kućice za šišmiša i osiguravanje da ima dovoljno insekata okolo da svi mogu jesti.

Pravilno postavljanje kućice za šišmiše ključno je za privlačenje šišmiša i njihovo zadržavanje. Da biste u tome uspjeli trebate uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prvo, kuća mora biti 5-6 metara od tla.

Šišmiši ne žele biti blizu tla. Također, pazite da kuću držite podalje od drveća. Drveće olakšava grabežljivcima da napadaju šišmiše.

Također trebate osigurati da kuća ima 5-8 sati sunca svaki dan. Majke šišmiša jako su zabrinute za temperaturu. Za gniježđenje svojih beba šišmiša potrebno im je toplo područje.

Na kraju, u blizini moraju biti kukci i komarci. Voda u blizini obično pomaže. Možete dodati i vrt s voćem, jer će mnoge vrste šišmiša jesti i voće.

Što jedu šišmiši?

Jedu li šišmiši komarce? Naravno. Pogledajmo prehranu šišmiša i vidimo što ovi leteći sisavci konzumiraju svaki dan.

Prvo, važno je napomenuti da na zemlji postoji preko 1000 vrsta šišmiša (izvor). Kao takvi, određeni šišmiši će jesti različite stvari. Na primjer, neki šišmiši vole jesti zrelo voće. Drugi vole jesti moljce i komarce.

Sveukupno, 70% šišmiša jede kukce i komarce (izvor).

Neki šišmiši će jesti sve što im dođe pod zub. Dakle, privlačenje različitih vrsta je u redu. Vaš cilj je samo privući šišmiše. Vrsta još nije bitna. Trebate šišmiše. Točka.

Koliko šišmiša vam treba?

Pa, to ovisi o razmjeru vašeg problema s komarcima i nekoliko drugih čimbenika. Važno je napomenuti da nećete imati puno kontrole nad tim koliko šišmiša dolazi u vaš hotel za šišmiše.

Budući da prosječni šišmiš može pojesti 1000 do 1200 komaraca u jednom satu, neće vam trebati mnogo njih da biste riješili probleme s komarcima (izvor).

Hotel za šišmiše može ugostiti koloniju šišmiša, što znači da možete imati 200 sisavaca unutar kućice/hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 16:32