MIT ILI ISTINA?

Mogu li doista zahrđali čavli pomoći biljkama za bolji i snažniji rast?

 /SHUTTERSTOCK
Hrđa također povećava kiselost tla, nešto što može biti od pomoći ako uzgajate biljke koje vole kiselinu

Pitate se kako zahrđali čavli mogu pomoći vašim biljkama? Neki vrtlari se kunu da je to bapska priča, ali drugi se kunu u nju. U koji god tabor spadate, korisno je razumjeti teoriju koja stoji iza ovog jedinstvenog vrtlarskog savjeta.

Evo što trebate znati:

Nisu samo čavli ti koji pomažu vašim biljkama, već i zahrđali čavli. To je zato što sadrže željezni oksid, taj crvenkasti premaz koji čavli dobivaju dok hrđaju. To nastaje kada kisik i željezo reagiraju u prisutnosti vode, bilo izravnim kontaktom ili zrakom. Ponekad se naziva i željezov oksid, ova hrđa je bogata željezom - a kao što vjerojatno znate, biljke trebaju željezo!

Iako biljke ne trebaju željezo toliko koliko su im potrebne druge hranjive tvari, poput fosfora, dušika i kalija, ono je još uvijek bitan mikronutrijent. Pomaže biljkama da izraste snažno, zeleno lišće i da izdrže promjene u okolišu i klimi. Premalo željeza u biljkama može rezultirati slabim i žutim lišćem te biljkama koje ne rastu kako bi trebale. Također može uzrokovati da biljke potpuno izgube lišće.

image
/SHUTTERSTOCK

Nedostaci željeza nisu česti kod biljaka, ali obično, ako je vaše tlo previše alkalno ili ima previše vapna, to može dovesti do nedostatka željeza. Naravno, možete upotrijebiti gnojivo sa željezom da to ispravite - ali to može biti skupo.

Umjesto toga, zahrđali čavli mogu pružiti željezo koje će pomoći vašim biljkama da napreduju. Željezo će ponovno pokrenuti sposobnost vaših biljaka da sintetiziraju klorofil i poboljšati ove strukture i funkcije njihovog kloroplasta. Hrđa također povećava kiselost tla, nešto što može biti od pomoći ako uzgajate biljke koje vole kiselinu.

Kako koristiti zahrđale čavle u svom vrtu?

1. Budite oprezni

Ako planirate koristiti zahrđale čavle u svom vrtu, morate biti vrlo svjesni rizika koji to predstavlja. Ne samo da bi pogrešno postavljeni čavao mogao lako probušiti gumu traktora ili vrtne opreme, već bi također mogao uzrokovati ozbiljne ozljede ako netko stane na njega. Stoga je najbolje koristiti zahrđale čavle samo u zatvorenim okruženjima kao što su posude ili vrtne gredice ili tako da napravite specijaliziranu otopinu. Time se uklanja mogućnost ozljeda ili štete.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Stavite zahrđale čavle u vodu

Jednostavan i siguran način da poboljšate zdravlje svojih biljaka sa zahrđalim čavlima je napraviti "čaj" od zahrđalih čavala. Ako ste ikada radili čaj od komposta, ova metoda je vrlo slična. Čavle ćete samo potopiti u vodu pet ili šest dana. Voda će postati smeđa od hrđe. Zatim ju možete koristiti za zalijevanje biljaka kao što biste to inače činili.

3. Stavite zahrđale čavle u posude

Ako uzgajate biljke u posudama, još jedan jednostavan savjet koji možete slijediti je da jednostavno stavite devet ili deset čavala u perimetar oko krajnjeg dijela posuda, s najhrđavijim dijelom čavla umetnutim u zemlju.

Iako će se to dogoditi polako, dok zalijevate ili pada kiša, željezo iz zahrđalog čavla će dospjeti u tlo, pomažući gnojidbi i podržavanju biljke koje rastu u posudi dok to čini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 16:32