Cvjetaju u sjeni 

Mnogi vrtovi i balkoni imaju sjenovita područja koja nisu pogodna za veliki broj biljaka, ali za ove biljke jesu

 PFMPHOTOSTOCK/GETTY IMAGES, BEREZKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo koje biljake će podnijeti malo sjene ili čak bolje uspijevaju u zasjenjenom položaju

S prestankom kiše i sunčanim danima koji nam dolaze mnogi će poželjeti dovršiti svoje vrtlarske radove i saditi cvijeće i grmlje. Ako imate područja u vrtu ili na balkonu koja su sjenovita, može biti teško pronaći odgovarajuće biljke, ali ne brinite postoje raznolike biljke idealne upravo za rast u sjeni.

image
PFMPHOTOSTOCK/GETTY IMAGES

Naprstak

Naprstak je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica (Plantaginaceae) i porijeklom je iz Europe. Još se naziva i pustikara.

Ova šumska biljka uspijevat će u zasjenjenim dijelovima vrta i savršena je za istaknuti prostor. Voli slobodno drenirajuće tlo s puno dodane organske tvari, slično ilovastom tlu koje se nalazi u šumama, obogaćeno godinama raspadnutim lišćem.

Neke višegodišnje vrste, mogu rasti na sunčanijim mjestima, ali im je potrebno bogato tlo koje zadržava vlagu. Većina će sorti dobro rasti u velikim posudama, ali pazite da ih smjestite dalje od sunca i redovito zalijevate.

Snjegulje

Snjegulje su vrlo sklone sušenju, pa ako je nabava lukovica iz rasadnika ili vrtnog centra jedina opcija, kupite ih čim budu dostupne i odmah posadite.

Posadite snjegulje na djelomično zasjenjeno mjesto u vlažnu, ali dobro dreniranu zemlju s dodanom plijesni ili vrtnim kompostom. Važno je da se tlo ljeti ne isušuje.

image
BEREZKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Perunika (Iris foetidissima)

Perunika, poznata po listovima u obliku mača, ima neugodan miris kada se posiječe ili nagnječi, ali to vas ne bi trebalo obeshrabriti. Ova biljka će uspijevati u punoj sjeni, posebno ispod drveća, što je idealno ako u svom vrtu imate prazan prostor koji želite popuniti.

Jaglaci

Većina jaglaca najbolje će uspijevati u djelomičnoj sjeni s malo tla koje zadržava vlagu.

Neki su prikladniji za uzgoj u močvarnim vrtovima, dok će drugi podnijeti nešto sušnije uvjete pa svakako provjerite prije kupnje.

U posudama koristite višenamjenski kompost bez treseta s dodatkom pijeska ili perlita. Iako su neke biljke sposobne preživjeti nakon svoje prve godine, cvjetovi će u sljedećim godinama vjerojatno biti manji i u manjem broju, tako da je biljke najbolje mijenjati svake godine.

Hosta

Oblik biljke, način rasta i tekstura te jednostavan uzgoj čini je vrlo popularnom i nikada dosadnom biljkom za monotone sjenovite kutke vrta.

Hoste uspijevaju u zasjenjenim područjima i daju cvjetove poput zvona blijedo jorgovana tijekom ljetnih mjeseci.

Sve hoste će uspijevati u vlažnom tlu u djelomičnoj sjeni, bilo u zemlji ili posudi.

image
JESSICAHYDE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zvončići

Zvončići također uspijevaju u sjenovitim područjima, jer su im prirodna staništa šumska područja, a dobro će se snaći i ispod drveća, slično perunici.

Mogu se posaditi u zemlju ili u posude zajedno s malo dreniranog tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:23