IMAMO ODGOVORE

Koje je najbolje gnojivo za cvijeće u posudama i zašto nikad ne biste smjeli saditi sa vrtnom zemljom?

Ilustracija

 DARKO TOMAŠ/CROPIX

Kako bi cvjetno bilje, posađeno u posude, što dulje raskošno cvjetalo i krasilo vašu okućnicu, važno ga je gnojiti. Naime, bez obzira na to uzgajate li jednogodišnje ili višegodišnje cvijeće u posudama, visećim košarama ili na prozorskim klupicama, hranjive tvari dostupne u tlu brzo se troše, a čestim zalijevanjem mogu se i isprati, pa je korištenje gnojiva važno kako bi se nadomjestile tvari potrebne za rast biljke. Samo treba znati koje gnojivo koristiti i kada ga primjenjivati.

Gnojivo za cvjetnice u posudama može biti granulirano ili tekuće. Idealan režim hranjenja biljaka trebao bi uključivati obje vrste, ali u različito vrijeme i iz posebnih razloga.

Prvi je put gnojidba u vrijeme presadnje, piše H&G, a stručnjaci preporučuju gnojivo sa sporim otpuštanjem koje će osigurati hranjive tvari prvih četiri do šest tjedana. Jednom kad biljke počnu pupati i formirati cvjetove, tijekom proljeća i ljeta, potrebno je uvesti redovni raspored hranjenja, primjerice svaka dva tjedna prihranjivati biljku tekućim gnojivom koje će joj pomoći da napreduje tijekom cvatnje.

image
/SHUTTERSTOCK

Gnojivo koje se dodaje zemlji prilikom presadnje cvijeća može biti organsko ili sintetičko. Ako je riječ o sintetičkom, potrebno je razumjeti omjer dušika, fosfora i kalija kako bi se odabralo ono koje najbolje odgovara vašim biljkama, te se držati preporučenih količina. Pretjerano gnojenje može dovesti do stresnih i nezdravih biljaka koje su osjetljive na štetočine i bolesti. Organska gnojiva mogu biti, primjerice, domaći kompost, koštano brašno, kokošji gnoj...

Treba imati na umu da prilikom presadnje treba koristiti kvalitetnu zemlju, nikako ne vrtnu koja je previše sabijena i mokra, što povećava rizik od nesretnih biljaka i truljenja korijena. Također, dobro je znati da višegodišnje cvjetnice imaju koristi od redovitog presađivanja, no kao alternativa može pomoći malčiranje organskom tvari ili zamjena gornjih nekoliko centimetara komposta svježim kompostom‘ uz dodavanje malo gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:26