zelenilo i kuća

Koje biljke i stabla saditi blizu kuće (a koje ne): Ako dobijete ovu biljku, odmah je bacite jer simbolizira neplodnost i nesreću

 DR DAVID SING/SHUTTERSTOCK

Jeste li ikada čuli priče o negativnoj energiji koju ‘šire‘ određene biljke? Ima ih mnogo. Postoji primjerice vjerovanje da se čuvarkuće ili perunika mora postaviti na krov kuće jer štiti od groma. Isto tako, vjeruje se da se bagrem ne bi trebao saditi blizu kuće jer je on simbol i za neplodnost. Pričalo se i kako orah u dvorištu donosi nesreću i smrt i kako orah isto nije dobro saditi imati blizu kuće zbog sjene koju ‘baca‘ na kuću, a koja simbolizira smrt.

Naravno, ovo su priče, a ako se pitate što posaditi onda blizu kuće, stručnjaci preporučuju da krenete od drveća i grmlja, a tek onda da sadite cvjetnice.

image
DAVID MCNEW/AFP

Hrast je najljepši ukras koji okućnica može imati, jer je krošnja lijepo razgranata i stvara "debeli" hlad. Voli biti u blizini vode, a ovo sveto drvo je simbol dugovječnosti.

Lipa je za Slavene bila sveto drvo, jer je cvijet ljekovit. Lipa je dobra paša za pčele, a medovina je Slavenima bila glavni izvor slatkoće. Lipov ugljen pročišćava vodu. Međutim, lipa se sadi sa strane, blizu, ali ne iznad garniture za sjedenje, prenosi Krstarica.

Žalosna vrba je, kažu, drvo koje ne treba saditi u dvorištu. Naime, stabla žalosne vrbe sklona su gljivičnim problemima jer vole vlažna mjesta. Isto tako, ovo stablo čini dvorište neurednim jer redovito odbacuje grane i lišće.

Glog je lijek za srčane bolesti, a ujedno i najmoćniji lijek, legenda kaže, protiv vampira i demona. Ovo je žilav, listopadni grm koji može biti bijel, crn ili crven, a bobice se beru zrele i prave se džemovi, čajevi, sokovi... Idealan je za oblikovanje kao živica.

image
/SHUTTERSTOCK

Drijen najprije cvjeta u proljeće, a u jesen daje zrele plodove. Smatra se simbol zdravlja, a djeci su se nekada davali cvjetovi drijena da ih jedu kako bi bili otporniji na bolesti.

Jabuka je omiljeno voće, a jedan od razloga za sadnju stabla jabuke u vrtu je taj da drvo jabuke može oplemeniti svaki vrt jer je jako dekorativno. Uz to, donijet će vam ukusne plodove koje možete sami brati i jesti. Dobro je zasaditi u dvorištu, ako imate mogućnost, barem dvije različite sorte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:36