Vrt za skučene prostore

Kako uzgojiti salatu ili blitvu na malom prostoru?

Odgovor zna urbana vrtlarica Andreja Čoh koja je za sadnju povrća domišljato iskoristila minijaturne kašete te ih obojila i učvrstila na zid

Da biste uzgojili salatu, rikolu ili blitvu ne morate imati vikendicu, veliko dvorište i ograđen vrt. Dovoljan je i mali balkon na kojem se vrlo jednostavno može kreirati vertikalni vrt.

Osim što vertikalni vrtovi vizualno obogaćuju svaki interijer ili eksterijer, štede prostor za razliku od uobičajenog, horizontalnog vrta te omogućavaju dvostruko veću površinu za sadnju.

Neke vrste povrća zahtijevaju veće posude, a vrste s plitkim korijenovim sustavom mogu rasti u plićim posudama. To su već spomenute salata, rikola i blitva, koje se može uzgajati, primjerice, u minijaturnim kašetama dubokim samo sedam do osam centimetara. Njih je, pak, moguće pronaći pokraj gotovo svake trgovine pa se time izbjegava dodatni trošak, a usput se vodi i briga o okolišu jer je riječ o domišljatom rješenju za recikliranje.

U nastavku pogledajte kako kreirati vertikalni vrt u skučenom prostoru


1. Za kreiranje mini gredice potrebno nam je: jedna kašeta, najlon, skalpel, klamerice, presadnice i zemlja.

2. Kašetu prije sadnje treba s vanjske i unutarnje strane zaštititi od vlage. U tu svrhu koristili smo autolak u tirkiznoj boji i najlon koji smo za kašetu pričvrstili klamericom.

3. Lisnato povrće zahtijeva kvalitetnu zemlju, a u ovom slučaju pogotovo treba obratiti pažnju na taj detalj jer je riječ o izrazito plitkoj posudi.

4. Na kraju postavimo balkonsku vertikalnu gredicu na željenu poziciju.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Vincent Wachowiak, Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 03:21