KAD VAS MUČE MALI ZELENI

Kako ubrzati zrenje rajčica i dobivanje lijepe crvene boje, a pritom zadržati slastan okus

 /SHUTTERSTOCK

Svaki vrtlar želi dobiti bogati urod crvenih, krupnih i ukusnih rajčica, no ponekad se dogodi da plodovi narastu, ali nikako da pocrvene. Donosimo savjete kako ubrzati njihovo sazrijevanje i dobivanje lijepe crvene boje. Prosječno razdoblje za koje rajčice sazrijevaju nakon početka cvatnje je 40 - 55 dana, no točan trenutak ovisi o sorti. Tijekom prvog mjeseca zeleni plodovi rastu i postaju gusti, a nakon toga im treba još oko 20 dana da sazriju.

Nekoliko je razloga zašto rajčice sazrijevaju sporije. Prvo je nedostatak svjetlosti. Ako nema dovoljno svjetla za plodove, oni će se razvijati neravnomjerno i sporo. Na otvorenom polju ili u vrtu sazrijevanje usporava oblačno vrijeme.

Problem može biti i temperatura. Ako je preniska ili previsoka, rajčice ne proizvode likopen, koji ih čini crvenima. Optimalna temperatura za rast rajčice je 15 do 35 stupnjeva.

image

Rajčice bi, ako je sve normalno, trebale pocrvenjeti u prosjeku za 40 do 55 dana, ovisno o sorti i uvjetima

/SHUTTERSTOCK

Također, ako je prihrana bila nepravilna (na primjer, s previše dušika), stabljike postaju velike, a plodovi mali i predugo zeleni. Pravilno prihranjivanje igra važnu ulogu. Za brzo zrenje potrebno je da rajčice dobiju pravu količinu dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija i natrija. Iskusni vrtlari preporučuju kombiniranje organskog i mineralnog gnojiva. Ovakvim pristupom rajčica ne samo da raste brže, već i obilno donosi plodove. Jod je tradicionalno gnojivo koje vrtlari koriste za prihranu rajčica. Zahvaljujući jodu metabolizam dušika u tlu se poboljšava i povećava se otpornost na razne infekcije, a biljka će obilnije roditi.

image

Nepravilna prihrana jedan je od razloga nedostatka crvene boje kod rajčica

/SHUTTERSTOCK

Također, pepeo je učinkovit lijek za jačanje korijenskog sustava i zaštitu od štetočina. Bogat je hranjivim tvarima potrebnim za rast i razvoj biljaka. Pepeo sadrži fosfor, kalij, dušik, natrij, kalcij i magnezij. Sredstvo se priprema na sljedeći način: čaša pepela otopi se je u pet litara vode i tom se mješavinom zaliju biljke.

Kad smo kod zalijevanja, sazrijevanju rajčice može pomoći kalijevim humat - mješavina soli raznih elemenata u tragovima i kiselina. Kalijev humat poboljšava prodiranje zraka u tlo, ubija mikrobe i neutralizira toksine. On je izvrsno organsko gnojivo za rajčice: povećava produktivnost, čini korijenje jačim. Za prihranu se koristi otopina koncentracije 0,05%. Dvije litre tvari raspoređuju se na jedan četvorni metar tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 10:31