4 vrhunska trika

Kako spriječiti da vam biljke ne uvenu dok ste na odmoru? Ovo je pomoć u zadnji čas, a da ih nitko ne zalijeva

 LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES
Ako volite cvijeće, vjerojatno vam teško pada činjenica da ono može uvenuti dok ste na odmoru, ali to možete jednostavno izbjeći

Prijeko potreban odmor je pred vratima. Uzbuđeni ste zbog bijega, ali vaše biljke možda neće proći najbolje dok vas nema. Postoje pametne strategije za zalijevanje vaših biljaka dok ste odsutni. Slijedite ove smjernice kako bi ostale zdrave tijekom vašeg odsustva.

Biljke zahtijevaju određeni angažman i rad, a najvažnije je da ih redovito zalijevate. To može biti problem ako ste odsutni više od 7 dana.

Trik s užetom

Mnogi od vas vjerojatno već znaju stari trik za koji je potrebna velika zdjela vode i pamučna vrpca. Ulijte vodu u posudu (što je moguće veću) i konopom je spojite s loncem u kojem je biljka.

Biljka će kroz uže uzeti vode koliko joj treba, a ovo rješenje je idealno ako vas nema nekoliko dana.

Kupka za biljke

Napunite umivaonik ili kadu s nekoliko centimetara vode i stavite ručnik na dno kako biste zaštitili kadu ili umivaonik od ogrebotina. Stavite biljke u posude, a zatim ih stavite u kadu ili umivaonik dok vas nema. Korijen će sam izvući vodu iz natopljenog ručnika, održavajući biljku hidriranom do sedam dana.

Provjerite uvjete osvjetljenja u blizini umivaonika ili kade – ako vaše biljke trebaju puno sunčeve svjetlosti, nemojte ih držati u mračnoj kupaonici.

Probušena plastična boca

Kako biste sami napravili "samozalijevajući" sustav potrebna vam je plastična boca koju ćete izbušiti (pazite da ima rupica), zatim je napuniti vodom, okrenuti naopako i staviti u zemlju s cvijećem .

Voda će polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku, preporučljivo je staviti bocu uz rub saksije, po mogućnosti dalje od korijena, piše "Klix.ba".

Staklenke

U trgovinama s vrtnom opremom možete potražiti staklenke koje u sebi imaju spremnik za vodu. Takve staklenke napunite vodom i biljka će uzeti vode koliko joj treba.

Ovo je praktično za biljke koje ne traže puno vode, ali i za duža putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 09:23