PRIRODNA OGRADA

Kako odabrati živicu za vrt ili imanje? Ovisi za što vam treba

 /SHUTTERSTOCK

Živica nije samo ukras dijeli vrtove i parcele. Netko je sadi kako bi sakrio imanje od tuđih pogleda, no ona također štiti usjeve i objekte od jakog vjetra i zagađenja, pogotovo ako imate vrt ili usjev u blizini prometne ceste. Živca u tom slučaju apsorbira brojne štetne plinove, pogotovo ugljični dioksid koji ispuštaju razna prometala.

Visoke živice odličan su vjetrobran jer filtriraju i umanjuju snagu vjetra.

Imate li taj problem, posadite čempres, lovor višnju, tuju jelu ili grab.

image

Tuja je odlična zaštita od vjetra i zagađenja

/SHUTTERSTOCK

Ako se vaše imanje nalazi na mjestu gdje je velika buka važno je znati da će živica smanjiti neugodne visoke tonove. Odličan izbor za tu svrhu je ariš.

Ponekad živicu sadimo kako bi smo spriječili da na imanje ulaze životinje, a za to su najbolje one s bodljama. U tom slučaju, posadite glog, divlje ruže, pasji trn ili božikovinu.

image

Živica je dom brojnih kukaca i oprašivača

/SHUTTERSTOCK

No ako je vaša želja imati lijepu cvjetnu ogradu, birajte ruže, jorgovan, hortenzije, lavandu, ili jasmin. Pravilnim odabirom biljaka, imat ćete prekrasno cvijeće u cvatu od ranog proljeća do kasne jeseni.

image

Srce u živici za dobrosusjedske odnose

/SHUTTERSTOCK

Žive ograde, bile one ukrasne, bodljikave ili visoke (kad su u redu posađena stabla) utječu na stvaranje mikroklime tla. One sprječava eroziju i ispiranje hranjivih tvari, a uz to sprječavaju prodor štetnika i uzročnika bolesti. Dom su brojnih kukaca i oprašivača pa utječu na bioraznolikost.

Mogu biti manje ili više kompaktne, a to ovisi za što su nam potrebne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 23:45