URADI SAM

Kako napraviti viseći držač tegli na kojem će vam svi zavidjeti? Permakulturalni vrtlar Ivan Juratek otkriva korake!

 Berislava Picek/Cropix

Sve što vam treba za ovakvu visilicu su uže i komad drva. Odabrali smo prirodne materijale: konopljino uže i komad drvene oblice koji će poslužiti kao podložak. Da bismo postigli prirodniji izgled, nismo uklanjali koru i lišajeve s oblice, već smo ih ostavili da se posuše. Ovo je jedan od jednostavnijih, a sigurno i bržih načina kako napraviti jednostavan i vizualno lijep viseći držač tegli za kućno bilje. Kako detaljno to napraviti preporučuje vam permakulturalni vrtlar Ivan Juratek koji je dugogodišnji suradnik magazina D&D - Dom i Dizajn.

image

Potreban materijal: komad drvene oblice koji će služiti kao podložak, uže od konoplje, olovka, škare i bušilica.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 1: za početak obilježite točke bušenja rupa kroz koje ćete provući uže. Budući da je podložak od tvrdog drva, mogu se izbušiti tri, četiri, pet ili šest rupa. Važno je da budu raspoređene u pravilnim razmacima. Mi smo se odlučili za 4 rupe.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 2: rupe probušite bušilicom i svrdlom za drvo ili željezo. Neka promjer svrdla bude nekoliko milimetara veći od širine užeta koje mora proći kroz rupe.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 3: za 4 rupe pripremite dva užeta dužine oko 3 metra. Svako uže presavijte na dva ista dijela i zatim odredite sredinu užeta.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 4: dvije sredine užeta zavežite u običan čvor tako da dobijete omču za vješanje. Tako ste od dva užeta dobili četiri kraka.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 5: na jednakoj udaljenosti, oko 30 cm od zajedničkog čvora, zavežite svaki par užadi u jedan čvor. On služi da se svaki par užadi ne razdvaja previše.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 6: provucite svaki par užadi kroz rupe na podlošku. Zavežite jednostruki ili dvostruki čvor na kraju užeta.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 7: zavežite čvorove na ostalima parovima užadi na jednakoj udaljenosti kao i prvi par. Kad objesite visilicu, podložak mora biti gotovo vodoravan sa svih strana. Ako nije, ponovo namjestite čvorove zbog kojih podložak ne stoji ravno.

Berislava Picek/Cropix
image

Korak 8: teglu sa sobnim biljkama umetnite između užadi pa viseći držač objesite na prigodno mjesto.

Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 09:10