Upečatljive biljke

Kako do vrta koji mami uzdahe i plijeni pažnju: Veličina nije bitna, nego odabir ovih biljaka

 masato2196
Do početka godišnjeg odmora osposobite vrt, terasu ili balkon i pretvorite ih u dnevni boravak na otvorenom

Vrt nije samo zelena trava, cvjetnjak, povrtnjak, roštilj i vrtna garnitura. Život na otvorenom znači da trebate stvoriti ugodan ambijent u svakom smislu, a to podrazumijeva da razmislite o podu, zidovima, ogradama, za- štiti od sunca, zaštiti od komaraca, insekata i nametnika, navodnjavanju, rasvjeti, a da ne govorimo o namještaju, dekorima, bojama, teksturama, oblicima i, naravno, svim mogućim biljkama koje postoje. Ono što je u interijeru pokretni namještaj, to su u outdooru biljke i zato prije nego što počnete uopće razmišljati o tome što ćete gdje posaditi, razmislite i o svim ovim drugim stvarima...

I baš zbog svega toga donosimo savjete, sugestije i ideje da vam pomognu odgovoriti na pitanja kako napraviti idealan vrt, balkon ili terasu. Kada sve to usvojite i realizirate, vjerojatno više nećete niti poželjeti otići na neki egzotični otok na godišnji odmor, nego ćete svaki slobodan trenutak željeti provesti u svojoj kućnoj oazi.

ŠTO MOGU POSADITI ONI KOJI ŽELE BITI DRUKČIJI OD DRUGIH?

U kontinentalnom području pravi je izbor:

Davidia involucrata – davidija, listopadno stablo koje cvate mnoštvom spektakularnih bijelih cvjetova, a zimi dugo zadržava plodove u obliku kuglica.

Elaeagnus angustifolia – maslinica, prekrasno stablo ili grm neobične srebrne boje listova i jako mirisnih cvjetova, otporan na hladnoću, sušu i posolicu.

Physocarpus opulifolius Diablo – listopadni grm tamnocrvenih listova za sadnju u gredicama ili slobodnim živicama, a to je otporan grm koji dobro raste i u lošijim uvjetima.

Posaditi možete i Gunnera macinata – divovsku rabarbaru. To je trajnica čiji listovi dosežu veličinu i do dva metra, a sadi se uz rubove jezera jer voli vlažno tlo.

Budleja globosa – vrsta ljetnog jorgovana s neobičnim loptastim žutim cvjetovima, a kao i svi ostali kultivari ljetnog jorgovana, u vrt privlači leptire.

Mačja metvica trajnica je koja ima izrazito dugo razdoblje cvatnje, a njezini brojni ljubičasti cvjetovi posebno su atraktivni ako su posađeni u većim skupinama u vrtu.

KAKO DA VAŠ VRT BUDE NAJZANIMLJIVIJI NA JADRANU?

Odgovor možda leži i u izboru rijetkih, neobičnih biljaka koje na obalnom području odlično uspijevaju.

To su: Erythrina crista-galli – malo listopadno stablo koje tijekom ljeta cvate lijepim crvenim grozdovima;

Garrya eliptica – zimzeleni grm koji zimi cvate vrlo dojmljivim duguljastim resama;

Leycesteria formosa – listopadni grm koji tijekom cvatnje uz cijele cvjetiće formira upečatljive grozdove crvenih brakteja, a dobro podnosi sušu;

Erigeron karvinskianus – niska trajnica koja od ožujka cvate brojnim cvjetovima nalik na tratinčice, a lijepo se uklapa u kamene suhozide naših obalnih vrtova;

Euphorbia characias subsp. Wulfenii – izrazito skulpturalna vrsta mlječike koja je autohtona u našem podneblju, ali se u Hrvatskoj gotovo nikad ne koristi kao ukrasna biljka u vrtovima, dok je u engleskim i francuskim vrtovima česta;

Echium fastuosum – ponos Madeire – trajnica velikih ljubičastih cvjetova koja se jako lijepo dopunjuje s lavandom, ružmarinom i bušinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:57