Avokado je jedno od najboljih i najzdravijih voća koje poznajemo. Sadrži brojne antioksidanse među kojima lutein i zeaksantin, koji su esencijalni za zdravlje oka i vida. Povezan je s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti. No u trgovine često dolazi zelen i nedovoljno zreo, a mnogi ni ne znaju odrediti kad je zreo, a kad nije. Iako boja kore može pomoći u odabiru, nije uvijek najbolji pokazatelj zrelosti jer može zavarati. Nažalost, između nedovoljno i previše zrelog ponekad je teško uočiti granicu.
Kako biste bili sigurni, primite između dva prsta peteljku - ako je možete lako skinuti, a ispod nje je kora svjetlozelene boje, avokado je dovoljno zreo za jelo. Ako se peteljka ne može oguliti, nije i treba pričekati još neko vrijeme.
Druga metoda je da ga uzmete u ruku i blago stisnete - ako je mekan, ali ne gnjecav, trebao bi biti idealan za jelo. Ako je tvrd na dodir, treba mu barem još četiri do pet dana do zrelosti.
Želite li ubrzati zrenje, postoji nekoliko metoda. Jedna je da ga stavite u najlonsku vrećicu s bananom, što će ubrzati proces. Naime, banana ispušta plin etilen koje ubrzava zrenje. To može biti za dan, dva ili tri, ovisi o stupnju nezrelosti avokada.
No ako želite da sazrije doslovce u 10 minuta, evo što trebate napraviti. Zamotajte avokado u aluminijsku foliju i stavite ga na lim za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 100°C oko 10 minuta. Izvadite avokado iz pećnice, ostavite ga da se ohladi pa ga odmotajte. Ako sve bude u redu, bit će savršeno zreo, čvrst i blago kremast.