ZAŠTITA BILJAKA

Kada unijeti biljke u zatvoreno da prežive zimu? Stručnjaci preporučuju pravilo 50-50

 PINKYONE/SHUTTERSTOCK
Otporne višegodišnje biljke poput lavande i ružmarina također mogu ostati vani

Za mnoge vlasnike biljaka naziv "kućna biljka" je doslovan. Ostavljaju svoje biljke da stalno žive u zatvorenom prostoru i daju im potrebno svjetlo, vlažnost i zalijevanje. Ali oni koji žive u toplim klimatskim područjima mogli bi svoje sobne biljke premjestiti van tijekom ljeta, dajući im više sunčeve svjetlosti i zalijevanja koji je malo više u skladu s majkom prirodom.

Naravno, u većini slučajeva te biljke ne mogu ostati vani tijekom cijele godine. Sobne biljke najčešće su porijeklom iz tropskih krajeva i često ne mogu preživjeti mraz, a kamoli mjesece temperatura ispod nule. Dakle, kada trebate vratiti sobne biljke unutra za zimu? I kako možete biti sigurni da će dobiti posebnu njegu koju zaslužuju dok se privikavaju na svoj privremeni zimski dom?

Stručnjaci za Apartment Therapy procjenjuju koje biljke treba premjestiti u zatvorene prostore i kada. U nastavku saznajte kada i kako unijeti svoje sobne biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

Koje biljke treba unijeti unutra preko zime?

Sve tropske sorte trebale bi biti premještene unutra prije nego što zahladi, kaže Rituparna Simlai, osnivač Studija Arth. Budući da potječu iz tropskih područja, ove biljke uspijevaju u temperaturnom rasponu od 21 do 26 celzijeva stupnja. Tropske sobne biljke koje trebaju bit smještene unutra prerkoe zime uključuju sljedeće:

Jasmin

Hibiskus

Bambus

Alocasia

Citrusne biljke

Pothos

Filodendron

Tropske biljke, za razliku od biljaka porijeklom iz hladnijih krajeva, nisu stvorene tako da uspijevaju za hladnog vremena i ponovno izniknu kada se temperature ponovno zagriju. Ako se tropske sobne biljke ostave vani preko zime, one su gotove.

Nježno bilje poput bosiljka morat će također biti premješteno unutra, kaže Lindsay Chastain, osnivačica bloga The Waddle and Cluck. Neke biljke u posudama ipak mogu ostati vani. Primjeri biljaka koje biste mogli ostaviti vani preko zimu uključuju biljke žada, šimšir i sedum. Otporne višegodišnje biljke poput lavande i ružmarina također mogu ostati vani, kaže Reesav Niraula iz Plants Craze, ali preporučuje da budu dobro malčirane i zaštićene od mraza.

image
PINKYONE/SHUTTERSTOCK

Kada treba unijeti biljke?

Korijenje biljke je sjetljivo na temperaturne promjene, posebno ako se sadi u posudi, kaže Simlai. To znači da ćete morati obratiti veliku pozornost na temperature kako biste odredili kada svoje biljke unijeti unutra.

"Dobro pravilo za unošenje biljaka unutra je pravilo 50-50, što znači da biste biljke trebali unijeti unutra 50 dana prije nego što stigne mraz ili kada temperatura bude oko 10 stupnjeva celzijusa", objašnjava. "Još jedan pokazatelj je kada počnete primjećivati ​​značajne temperaturne fluktuacije između dana i noći tijekom jesenske sezone."

Prije nego što ih unesete unutra, Gene Caballero, suosnivač GreenPal-a, preporučuje da se biljke pregledaju ima li štetočina ili bolesti i da se po potrebi tretiraju. Ako preskočite ovaj korak, izložit ćete svoje druge sobne biljke riziku. "Također je dobra ideja dobro ih zaliti prije premještanja", kaže.

Kako biste trebali prilagoditi biljke kada ih unesete unutra?

Iznimno je važno postupno privikavati biljke na unutarnje okruženje jer nagla promjena svjetla i vlažnosti može loše djelovati na biljke biljke, kaže Simlai. Započnite ovaj proces u jesen, jer što duže ostanu vani, to će im više vremena trebati da se oporave u kući.

Simlai ima nekoliko profesionalnih savjeta za pomoć sobnim biljkama u prijelazu iz vanjskog u zatvoreni prostor.

Prije nego što ih premjestite unutra, polako povećajte količinu sjene koju biljke dobivaju. Stavite vanjske lončanice u zasjenjena područja s ograničenim svjetlom na nekoliko tjedana prije nego ih unesete unutra. To im pomaže da se prilagode nižim razinama osvjetljenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Rezidbu svedite na minimum

Razmislite o podrezivanju velikih listova i stabljika ako je potrebno dok su biljke još vani, ali nakon što biljke prebacite u kuću, izbjegavajte značajnije obrezivanje jer im to može izazvati stres.

Izbjegavajte presađivanje (za sada)

Suzdržite se od presađivanja biljaka, osobito u veće posude, neposredno prije nego što ih premjestite unutra. Dobro uspostavljeno korijenje pomoći će biljci da se lakše prilagodi. Sljedeće ljeto možete ponovno presaditi biljke u nove posude.

Očistite svoje biljke

Dobro operite svoje biljke kako biste im očistili lišće i uklonili prašinu. Razmislite o tome da ih naprskate pesticidom, po mogućnosti organskom biljnom opcijom poput ulja nima.

Kada ih unesete u kuću, dajte biljkama dovoljno svjetla

Stavite svoje sobne biljke blizu prozora s dovoljno svjetla. Prozori okrenuti prema jugu ili jugoistoku obično imaju više svjetla. Ako je prirodno svjetlo ograničeno, možete postaviti svjetla za uzgoj. Međutim, imajte na umu da ne uspijevaju sve biljne vrste u uvjetima jakog osvjetljenja — određene paprati i filodendroni prikladniji su za preživljavanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Ograničite izlaganje sobnih biljaka propuhu

Izbjegavajte svoje biljke postavljati blizu ventilacijskih otvora ili područja s prekomjernim protokom zraka, jer to može smanjiti razinu vlažnosti i uzrokovati sušenje lišća. Što se tiče zalijevanja u zatvorenom prostoru, možda ćete otkriti da vaše biljke ne moraju biti zalijevane tako često kao prije, kaže Ara Flink iz Propagation Diaries. Ako biljkama nastavlja rasti novo lišće, i dalje biste trebali održavati redoviti raspored zalijevanja - ali svakako provjerite je li tlo suho prije dodavanja još vode. Budite oprezni s postavljanjem biljaka blizu grijalica, dodaje Flink. Zbog toga se biljke mogu puno brže osušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:55