Kada se prije nekoliko godina doselila u zeleni i mirni podsljemenski kvart Jordanovac, Petra Carmichael, dugogodišnja učiteljica joge, kreirala je mali jestivi vrt u kojem danas sa svojom obitelji provodi veći dio godine.
– Vrt je najbolji kontakt s prirodom, pogotovo za djecu. Uživam sa sinom raditi u vrtu, na zemlji, na kraju dana zajedno smo prljavi od glave do pete – kaže Petra čiji su entuzijazam prema vrtu zamijetili i susjedi pa se u posljednje vrijeme među njihovim ukrasnim grmljem mogu naći grašak, rajčica i drugo povrće.
U kreiranju vrta Petri je jako pomogla knjiga 'Four Season Harvest' Eliota Colemana koji objašnjava kako uzgajati biljke tijekom cijele godine
– Oduvijek sam se brinula za biljke. U prethodnom stanu toliko sam zatrpala balkon da više nije bilo mjesta za sjedenje – prisjeća se Petra svojih početaka. – Sada imam dvije gredice, visoku i nisku, gdje eksperimentiram s uzgojem različitog povrća – dodaje.
Uzdignuta gredica u vrtu postavljena je kako bi se biljke očuvale od nametnika, odnosno puževa, ali i produžila vrtlarska sezona.
– Krajem godine na drvenu konstrukciju postavlja se plastika, čime uzdignuta gredica pretvara u hladni staklenik – objašnjava Petra. Time se podiže temperatura gredice pa je moguće tijekom zime uzgajati salatu, blitvu i drugo povrće kojemu odgovara hladnije doba godine.
Iako se u djetinjstvu na obiteljskom imanju u Češkoj bavila vrtlarskim poslovima, Petri je u kreiranju vrta puno pomogla knjiga “Zeleni kvadrat” Kornelije Benyovsky Šoštarić, no inspiraciju za uzgajanje biljaka tijekom cijele sezone pronašla je u Eliotu Colemanu, američkom uzgajivaču organskog povrća i autoru knjige “Four-Season Harvest”.
– Tijekom zimskih mjeseci maštam o proljeću i planiram vrtlarsku sezonu. No kad u proljeće krenem u vrt, shvatim da se u njemu snalazim po osjećaju i iskustvu, ponajviše eksperimentirajući organskim tehnikama uzgajanja biljaka – priča Petra i dodaje kako se na njezinoj vrtnoj gredici našlo mjesta čak i za batat te za popularno azijsko povrće pak choi čije listove obožavaju vrtne napasti: puževi golaći. Baš kao i u jogi, ističe Petra, bitan je put, a ne cilj.
– Za mene je moj vrt putovanje prirodom i vraćanje korijenima, a u ovom trenutku najviše me oduševljava kada napravim salatu od namirnica iz vlastitog vrta. Nema ničega boljeg i ukusnijeg – ponosno i sa smiješkom zaključuje Petra.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....