Kalendar radova

Jeste li što radili u vrtu tijekom veljače?

 

Nikad nije prerano početi s pripremama za proljeće. Vrijeme je sada prevrtljivo upravo zato kako biste unaprijed isplanirali svoj vrtlarski raj. Zapravo, još je zima, ali izlazak prvih visibaba motivira da sve više izlazimo iz kuće. Evo nekoliko savjeta o tome što možete učiniti u vrtu.

U CVJETNJAKU

Neke biljke, poput penjačica, prije pupanja zahtijevaju jaču rezidbu. Cvjetne grmove treba očistiti od oštećenih i suhih dijelova. Ukrasne trave prije početka rasta orežite na nekoliko centimetara od tla. Ako trebate premjestiti listopadno drveće ili grmlje, sada je vrijeme da to učinite, pod uvjetom da tlo nije zamrznuto ili previše mokro. Uredite i orežite listopadne živice prije nego što se ptice počnu gnijezditi.

U POVRTNJAKU

Vrtlarstvo u veljači uključuje pripremu tla i gredica. Želite li početi s malo ranijom sjetvom, pokrijte tlo agrotekstilom ili napravite tunele. Salata, mrkva, rotkvica i grašak tako će dospjeti za sjetvu znatno ranije nego na otvorenim gredicama. Prosijte kompost u posude i na vrijeme ga pripremite za novu sezonu. Pregledajte sjeme i organizirajte ga prema datumima sjetve. Možda se sada čini nepotrebnim poslom, ali bit će vam drago zbog toga u tjednima koji slijede. Ako tlo na gredicama nije smrznuto, uklonite korov. Zrelim stajskim gnojem malčirajte višegodišnje povrće u vrtu, poput šparoga, artičoke i rabarbare.

U VOĆNJAKU

Provjerite jesu li voćke dobro zaštićene jer njihova kora može puknuti zbog jakog sunca tijekom dana i hladnoće tijekom noći.Nastavite provjeravati voćke kako biste na vrijeme uočili oštećenja od vremenskih uvjeta ili životinja. U razdoblju suhog vremena do kraja mjeseca orežite ih i uredite. Orežite stare grane malina kako bi se u proljeće potaknuo rast novih koje će dati plodove. Vrhove grana koji su izrasli iznad željene visine odrežite tik iznad pupoljka.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA U OVOM MJESECU

Vrtna garnitura dugo je bila izložena jakom suncu, vjetru, kiši i snijegu pa je potrebno temeljito čišćenje i bojanje. Zimski mjeseci idealni su za to. Ograde također treba srediti prije sezone. Možda novi dio u potpunosti promijeni izgled okućnice, omogući bolju privatnost ili, pak, vizualno poveća vrt. Poigrajte se ukrasima poput kamenjara, novih tegli ili jezerca te njima razbijte monotoniju. Ne zaboravite na svježu vodu za ptice i sjeme u hranilicama. I ne zaboravite da kada izađete, ne radite samo nešto dobro za svoj vrt, nego i za sebe jer je vrtlarstvo zdravo!

Više na: www.maricavrtlarica.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:53