Dašak prirode

Jer priroda stvara prelijepe slike… Vrijeme je da dodate šarenu dobrodošlicu u vaš dom

 Berislava Picek/ CROPIX
Osim ukrašavanja unutrašnjosti vašeg doma, vrijeme je da ukrasite i vanjštinu

Krizanteme, bundeve, fenjeri i kukuruz, detalji su koji nagovještavaju zimu, ali i označavaju dobrodošlicu u vaš dom.

U nastavku vam donosim ideje kako da vašoj okućnici podarite dašak prirode.

image
Berislava Picek/ CROPIX

IZRADITE OKVIR ZA ŽARDINJERE I ODABERITE TEGLE

Lijep okvir koji će vizualno sakriti žardinjeru pod prozorom te podignuti kompletnu sliku. Naime, žardinjere dolaze u različitim veličinama, bojama i oblicima, ali okvir koji povezuje sve u jedno pokazuje lijep i smislen detalj uređenja. Ovakav okvir mora imati donju stranu prozračnu kako se eventualni višak vode ne bi zadržavao na samom drvu.

Kada govorimo o odabiru tegli za jesenske dekoracije, tada možemo sa sigurnošću potvrditi da je terakota najbolji odabir. Različiti modeli i veličine razbit će onu dobro poznatu monotoniju terakoti koje se najčešće nalaze u ponudi. Ove tegle idealne su za sve vrste biljaka, jer pružaju cirkulaciju zraka, same propuštaju višak vode, ali imaju i mane – vrlo brzo se prljaju i pucaju uslijed smrzavanja tijekom zimskih mjeseci.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ODABERITE BILJKE

Krizanteme, ciklame, maćuhice, ukrasni kupus i mini četinjače najčešći su izbor biljaka kojima se popunjavaju tegle i žardinjere tijekom jeseni. To su sve biljke nježnog i plitkog korijena. Kako dobro podnose niže temperature, uz pravilnu njegu poživjet će sve do proljeća, a tada većinu njih možete presaditi u vrt. Važno je paziti prilikom odabira da biljke nisu oštećene, da nemaju štetnike na sebi, te da su zdravog korijena. Količina biljaka ovisi o posudama u kojima ih planirate saditi, ali nekako je pravilo da uvijek uzmete poneku biljku više, jer ljepše izgledaju stisnute jedna uz drugu.

PAZITE NA RASPORED BILJAKA

Kad sadite cvijeće u teglama, da bi ono izgledalo lijepo, potrebno je stvoriti simetriju. One više uvijek se sade u pozadini ili na rubnim dijelovima tegli, one srednjeg rasta dat će vizual cijeloj posudi te popuniti podnožje visokih biljaka, dok one niže i nježnije biljke sade se tako da budu u prvom planu, a poslužit će za popunjavanje ruba tegle.

Dok slažete biljke, nekoliko puta se odmaknite i iz daljine pogledajte što stvarate. Ponekad će biti potrebno premjestiti neke od njih kako biste dobili izgled koji želite. S obzirom na to da se radi o sezonskoj sadnji cvjetnica, dobro ih je malo više natrpati u teglu kako bi se dobio puniji prikaz.

KAKO ODRŽAVATI BILJKE

Iako tijekom kasne jeseni i zime većina biljaka zbog niskih temperatura ulazi u fazu mirovanja, ove nedavno posađene treba redovito, gotovo svakodnevno održavati. Uklanjanje ocvalih cvjetova, požutjelih listova i uvenulih dijelova dat će svjež izgled posađenim posudama, a redovito zalijevanje uz dodatak tekućeg gnojiva za cvatuće biljke dodatno će biljke potaknuti da neprestano stvaraju nove cvjetove.

Koje ćete biljke odabrati zapravo je na vama, ali uz dodatak detalja poput bundeva, fenjera, otirača i ukrasnih jastuka stvorit ćete malu oazu jesenskog užitka, a jedino što vam nedostaje tijekom ovih hladnih dana je topli napitak. Zapamtite, priroda stvara prelijepe slike, a na vama je da uživate u njima…

image

Količina biljaka ovisi o posudama u kojima ih planirate saditi, ali ljepše izgledaju stisnute jedna uz drugu

Berislava Picek/ CROPIX

Napomena: izrazito je važno paziti prilikom odabira idealnih biljaka da nisu oštećene, da nemaju štetnike na sebi te da su zdravog korijena.

UKRASNI KUPUS - ima bogate ljubičaste tonove s naboranim lišćem. Može izdržati i temperature ispod nule što ga čini dobrim izborom za sadnju u teglama.

image
Berislava Picek/ CROPIX

MAĆUHICE - jedan od najboljih izbora za jesenske, pa čak i zimske cvjetne dekoracije. Dolaze u nijansama žute, narančaste, crvene, plave, ljubičaste i bijele boje. Maćuhice su vrlo otporne i mogu još dugo u zimu cvjetati. Kako biste im produljili životni vijek, zaštitite plitki korijen nekom vrstom malča.

BRŠLJAN – daje punoću svakoj kombinaciji biljaka, ali neće potrajati toliko dugo tijekom sezone kao ukrasni kupus i maćuhice, ali popunit će dijelove tegli kojima nedostaje onaj puzajući dio koji izlazi izvan okvira.

VRIJESAK – vrlo zahvalna jesensko-zimska biljka, koja gotovo da i nema uvjete za uzgoj. Jedino što traži je povremeno zalijevanje, dobro drenirano tlo i malo hladnog zimskog sunca.

image
Berislava Picek/ CROPIX

KRIZANTEMA – iako ovu predivnu trajnicu povezuju s blagdanom Svih svetih, ona je na okućnici vrlo upečatljiv ukras tijekom hladnih mjeseci. Svojim žarkim bojama ukrašava i najtmurnije dane, a želite li da potraje, odmah nakon kupnje, presadite je u bogatu i prozračnu zemlju. Prva dva tjedna dok se ne ukorijeni zalijevanje je vrlo važno, a nakon tog perioda zalijevati je možete tek kada se tlo osuši pri vrhu. Treba napomenuti da najbolje raste sama i da joj smeta isprepletanje korijena s drugim biljkama.

image
Berislava Picek/ CROPIX

MUEHLENBEKIJA – ova brzorastuća puzajuća biljka, nježnih sitnih listića idealna je za pokrivanje praznih dijelova u posudama. Osim što vrlo dekorativno izgleda, poslužit će kao zaštitni sloj ostalim biljkama. Iako se može posaditi i sama u teglu, najbolje izgleda u kombinaciji s nježnim maćuhicama ili “iglastim” vrijeskom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

BILJKE KOJE MOŽETE IZABRATI ZA SADNJU

Kada govorimo o odabiru tegli za dekoracije, tada možemo potvrditi da je terakota najbolji odabir. Ove tegle idealne su za sve vrste biljaka, jer pružaju cirkulaciju zraka, same propuštaju višak vode, no isto tako brzo se prljaju i pucaju uslijed smrzavanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:23