PAMETNO POSTUPANJE

Integrirano upravljanje štetočinama je najbolji način da se riješite nametnika u vrtu

 Unsplash
IPM se oslanja na kulturološke, fizičke, biološke i kemijske alate koji se koriste na način da iskoriste najmanje toksične opcije

Kada vidite kukce na svojim biljkama, obično je prva reakcija zgnječiti/pošpricati, a kasnije postavljati pitanja. Na drugu stranu to i nije baš dobar pristup, insekti mogu biti naši prijatelji ili neprijatelji u vrtu, pa je važno prvo shvatiti s čime imate posla prije nego što nešto poduzmete. Jedu li kukci vaše biljke ili na neki drugi način im štete? Ako se ispostavi da ipak imate "loše" bube kojih se želite riješiti, najbolja metoda koja će vam pomoći da shvatite što učiniti zove se integrirano upravljanje štetočinama (IPM). IPM se oslanja na kulturološke, fizičke, biološke i kemijske alate koji se koriste na način da iskoriste najmanje toksične opcije potrebne za obavljanje posla. Evo kako ovaj pristup iskoristiti za vlastiti vrt

image
Unsplash

Kako se riješiti kukaca u svom vrtu

IPM možete koristiti za uklanjanje insekata na bilo kojoj vrsti vaših cvjetnica, drveća, grmlja ili povrća. Samo slijedite ove korake sa svakom vrstom vrtne stjenice na koju naiđete, redom dok ne dosegnete razinu kontrole koja je učinkovita za rješavanje problema.

1. Odlučite o prihvatljivim razinama štetočina

Koja je prihvatljiva razina lisnih uši u vašem vrtu, na primjer? Neki ljudi ne mogu prihvatiti nijednu, dok drugi toleriraju mali broj jer i šteta mala. Ozbiljna zaraza koja očito uzrokuje propadanje biljke može zahtijevati djelovanje. Ipak, ako se čini da biljka nije previše pogođena, osim kozmetičke štete, neki vrtlari radije puštaju prirodu da ide svojim tijekom.

image
Unsplash

2. Prakticirajte prevenciju

Plodored i privlačenje korisnih kukaca ili drugih grabežljivaca neke su strategije kontrole (tj. kako i što uzgajate) koje mogu pomoći u smanjenju problema sa štetočinama. Ako imate invaziju malih zelenih gusjenica, na primjer, možda biste trebali izbjegavati uzgoj biljaka kao što su brokula, kupus, cvjetača i kelj jednu sezonu. A kako biste držali skakavce podalje, posadite u blizini neven ili suncokret kako biste privukli muhe koje ih napadaju.

3. Pazite na štetočine

Pregledajte svoj vrt barem jednom tjedno. Osim traženja generalnih štetočina koje se obično pojavljuju u vrtovima, poput lisnih uši, pripazite i na specijaliziranije štetočine za koje znate da se pojavljuju svake godine. Što prije uhvatite problem, lakše ćete ga suzbiti u korijenu.

image
Unsplash

4. Poslužite se rukama

Za manje, mekane štetnike kao što su lisne uši, jak mlaz vode iz vašeg vrtnog crijeva može prilično brzo riješiti problem. Ako nađete veće štetočine poput japanskih kukaca ili crva na rajčicama, uklonite ih ručno s biljaka u kantu vode. Za neke štetočine koje stvaraju lokalizirani problem, kao što su crvi (gusjenice koje prave velika gnijezda koja izgledaju poput mreže u lišću drveća i grmlja), možete odrezati grane na kojima je zaraza kako biste riješili problem.

5. Vodite biološki rat

Biološka kontrola može imati različite oblike, ali općenito, svako živo biće koje ima smrtonosni učinak na štetnike je poštena igra. Na primjer, neke štetočine se mogu tretirati prirodnim kemikalijama koje proizvode bakterije iz tla i koja su za njih otrovne, ali ne i za ljude ili kućne ljubimce. Slično tome, ličinke japanske zlatice na vašem travnjaku mogu se kontrolirati mliječnim sporama, što je prirodna gljiva koja napada ličinke. Također možete koristiti "dobre bube" predatore protiv nekih insekata, kao što su bubamare kako biste proždrijeli lisne uši.

image
Unsplash

6. Primijenite kemijske kontrole

Kada se čini da ništa drugo ne djeluje, a želite se riješiti nametnika na svojim biljkama, možete pokušati s pesticidom. Postoji veliki izbor proizvoda između kojih su neki organski (napravljeni od prirodnih izvora poput neema), a neki sadrže sintetičke kemikalije. Neki su širokog spektra, što znači da će ubiti gotovo svaku bubu, a neki su selektivni i ubit će samo određenu vrstu insekata, poput gusjenica. Bez obzira koju vrstu odabrali, provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je pesticid zapravo za tretiranje buba koje želite kontrolirati i obratite pozornost na sva upozorenja, kao što su opasnosti za oprašivače, kućne ljubimce i ljude.

Obično će vam kombinacija mjera kontrole dati najbolje rezultate. Na primjer, možete se riješiti stjenica tikvica tako što ćete biljke zaštititi fizičkom barijerom poput plutajućih pokrova za redove, ručnim branjem insekata i sadnjom nevena, suncokreta, tratinčice ili kopra kako biste privukli korisne predatore. Naposljetku, zapamtite da većina kukaca koje vidite u svom vrtu neće napraviti veliku štetu pa je tolerirati ih često najlakši postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:52