prelijepi primjerci

Imanje u Stubičkim Toplicama: Vrt sa starinskim štihom i ružičnjakom od kojeg zastaje dah

 Berislava Picek/ CROPIX
Klasičan pristup uzgajanja ruža u vrtu je stvaranje formalnog ružičnjaka, prostora u potpunosti posvećenog naglašavanju njihove raskoši

Izgled gredica kreira se ovisno o sortama ruža koje će se uzgajati, poput visine, boje ili razdoblja vrhunca cvatnje. Neformalni vrtovi na prvi pogled pomalo su divljeg izgleda, ali jednako interesantni za različite tipove ruža. U vrtovima sa starinskim štihom ruže penjačice oplemenit će prostor, bilo da je riječ o gredici uz drvenu kućicu, šarmantnom luku ispred vrtne sjenice ili ogradi koja okružuje povrtnjak. Većina ruža penjačica vrlo je bujna i sredinom ljeta neprestano stvara cvjetove. Zanimljiv naglasak može se postići i pojedinačnom sadnjom, bilo uz ogradu ili kreiranjem vrtnog kutka, poput malog odmorišta s klupom natkrivenom granama bogatim bijelim mirisnim cvjetovima ruže.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Takav pristup imali su Lidija i Ivica na čijem se imanju mogu naći prelijepi primjerci ruža penjačica, grmolikih ruža i pokrivačica tla. Strastvena vrtlarica Lidija mudro je iskoristila svu ljepotu ruža penjačica poput kultivara Super Dorothy, posadivši ružu uz ukrasni luk ispred vrtne sjenice i stvarajući tako bajkovit ugođaj.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Na imanju u Stubičkim Toplicama mogu se naći i grmolike ruže uzgojene iz presadnica iz okolnih vrtova.

image
Berislava Picek/ CROPIX

“Stare sorte ruža vrlo su otporne, a za razliku od njih, nove sorte ruža osjetljive su na bolesti i treba ih redovito špricati”, rekla je Lidija te naglasila da je uzgajanje ruža zahtjevno, ali izvedivo ako se držimo određenih pravila vezanih za uzgoj.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Vrtove sa starinskim štihom oplemenit će ruže penjačice, bilo da je riječ o gredici uz drvenu kuću ili luku ispred vrtne sjenice

image
Berislava Picek/ CROPIX

NAJBOLJA ZAŠTITA

Juha od preslica

Ruže su osjetljivo cvijeće i zato treba znati kako ih na prirodan način zaštititi od nametnika, kukaca i gljivičnih oboljenja. također, treba ih stalno dobro tretirati.

Za dobivanje prirodnog zaštitnog sredstva treba 1 kilogram svježe ubrane preslice potopiti u 10 litara vode i pustiti da odstoji 24 sata.

Zatim se tekućina procijedi i stavi kuhati na laganu vatru oko 30 minuta, nakon čega treba ponovno pustiti da odstoji jedan dan. dobivena tekućina razrjeđuje se u omjeru 1:5 kišnicom ili običnom vodom te se ručnom prskalicom aplicira na bolesnu biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:24