Darovi rađeni sa srcem

Imamo recepte za najbolje jestive darove

 

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Naša suradnica Mateja Domitrović u ovom broju otkriva ideje kako napraviti genijalne darove poput juhe i variva u teglici, zobenih krekera, keksa, cantuccinija i tjestenine za pod bor. One darove koji su rađeni sa srcem i koji se pritom mogu i pojesti. Može li bolje? Ako nas pitate, jako teško

Kada sam bila mala, pred Božić nismo ludovali po dućanima i nismo si međusobno kupovali poklone. No to ne znači da se nismo darivali i častili. Častili smo se itekako, po željama, ali jestivim poklonima koje smo izradili vlastitim rukama. Danima se mijesilo, peklo i krčkalo sve u šesnaest, svega je bilo u izobilju i taj puni stol i nove kuglice bili su sve što nam je trebalo. Išlo se, kako se kaže po kućama, u čestitare i opet se častilo.

Nije se otada mnogo promijenilo, pripremaju se i dalje isti recepti s pokojim novitetom, koje sam ja usvojila u svojem nešto mlađem kuharskom stažu. Kod nas se za Badnjak oduvijek priprema riječna riba te krumpir i bažul salata, a po novome bude tu i nečega iz mora. Meni je smuđ, pa i šaran, i dalje draži od orade ili brancina. A Božić, nema ga bez pure ili patke, mlinaca, krumpira, pečenog mesa iz paca ili odojka, raznih salata i mnogo kolača. I iako inače nisam tvrdi tradicionalist, uz to nisam ni mesni tip, a bome ni slatki (jedem sve, ali meso i slatko umjereno i rjeđe), blagdani bez ovakvog menija ne bi bili blagdani. Ti mirisi i okusi prate me cijeli život i, iako se ponavljaju, nikada ne dosade. Tako je i sa svim ostalim jelima koja sam davno prigrlila i koja su dio mojeg identiteta. To je sve hrana koja kad se jednom zavoli ostaje memorirana za sva vremena. Hrana za dušu, za utjehu iliti comfort food, kako se to još kaže. I, naravno, uvijek, ali uvijek uz cijelu priču stoje ljudi. U prvom redu moja obitelj.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

I tri najvažnije kuharice u mojem životu: moja baka, mama i teta. One su mi usadile tu ljubav i formirale moj današnji odnos prema hrani a da nisu toga ni svjesne. Bez njih i još nekih dragih ljudi, prijatelja kuhara i gurmana, ni ja ne bih bila ono što jesam. A za njih ću pripremiti jestive darove s malo duljim rokom trajanja. Pa evo nekoliko ideja.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

1. ZOBENI KREKERI S PAPROM I RUŽMARINOM

• 200 g sitnih zobenih pahuljica • 75 g brašna • 1 žličica sode bikarbone • 125 ml hladne vode
• 25 g maslaca • crveni papar • sjeckani ružmarin • prstohvat soli

Izmiješajte suhe sastojke pa dodajte maslac i malo po malo vodu. Zamijesite gusto i čvrsto tijesto pa ga razvaljajte na 2 mm debljine. Oblikom koji želite napravite krekere i pecite ih na 180 °C, ventilator na 160, 25 - 30 minuta. Poslužite sa sirevima, namazima, paštetama.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

2. DVOBOJNI KEKSI

Za 20-ak komada:

• 100 g glatkog brašna • 35 g šećera • vanilin šećer • 75 g maslaca • prstohvat soli • 10 g kakaa • 10 g brašna

Zamijesite tijesto od brašna, šećera, vanilije, soli i maslaca. Podijelite ga na dva dijela. U prvi stavite kakao, a u drugi 10 g brašna. Zamotajte u prozirnu foliju, ostavite u hladnjaku oko sat do dva. Razvaljajte oba komada na dimenziju 20x12 cm pa svijetli dio tijesta stavite na tamni i zarolajte. Zamotajte roladu u foliju i stavite u hladnjak da se stisne. Narežite roladu na komade debljine oko 1 cm i pecite ih 15 - 20 minuta na 180 °C.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

3. CANTUCCINI

• 700 g glatkog brašna • 5 jaja 300 g šećera • 200 g badema ili čokolade • 5 dag maslaca ili masti • 1 prašak za pecivo • korica jednog limuna i naranče • malo soli

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga u štruce (oko 8 štruca) te izvaljajte valjke širine oko 3 cm. Stavite ih na papir za pečenje tako da se ne dodiruju jer će se napuhnuti tijekom pečenja. Pecite oko 20 minuta na 180 - 200 °C. Režite ih dok su vrući na širinu od 1 cm i ostavite da se potpuno osuše.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

4. TJESTENINA

Tjestenina s prahom cikle i sipe

• 500 g glatkog brašna • 1 jaje plus žumanjak • malo soli • voda • plus prah za ljubičastu i crnu tjesteninu

Oba praha razmutite u 1 dl vode i dodajte ostalim sastojcima pa zamijesite tijesto. Razvaljajte ga tanko i provucite kroz mašinu za tjesteninu. Radila sam sve ručno pa je moja tjestenina nešto deblja i nesavršena. S mašinom je rezultat mnogo bolji. Izrežite željene oblike i posušite je pa spremite u limene kutije ili staklenke.

Krpice s estragonom i peršinom

•500 g oštrog brašna •1 jaje i 2 žumanjka • sol, voda • suhi estragon i peršin • kurkuma

Zamijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i izrežite krpice. Posušite.

Zagreb, 221118.
Jestivi bozicni darovi; domaca tjestenina, slani krekeri, domaci keksi, pripravci za variva i juhe i cantuccini pripremila je Mateja Domitrovic
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

5. JUHE I VARIVA U TEGLICI

Možete kombinirati razne suhe sastojke; žitarice, grahorice, tjesteninu, suhe gljive, povrće i začine. Ja sam jedno varivo zamislila s crvenom lećom, pirom, čilijem, malo kumina i korijandra. To je baza, a onaj koji kuha neka se dalje igra, može dodati, primjerice, još neko povrće, grahorice, kokosovo mlijeko... U drugoj su teglici suhe trube i vrganji, heljda, suhi vlasac, peršin i timijan. U trećoj domaći rezanci i suhi ljupčac, u četvrtoj grah, slanutak, lovor, peršin, češnjak u prahu.

Foto: Berislava picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 12:00