Savjeti za uzgoj bobičastog voća na balkonu
Za stvaranje više plodova tegle s voćem postavite na poziciju koja ima najviše sunca. Ako je balkon dovoljno osunčan, kao biljka penjačica može se uzgajati i vinova loza. Prilikom kupnje sadnice raspitajte se koji tip zemlje odgovara pojedinom voću.
Od bobičastog voća, uz maline, na balkonu se vrlo lako može uzgajati i crveni, crni i bijeli ribiz kojemu na balkonu treba namijeniti sunčano mjesto jer će se time potaknuti stvaranje više plodova. Prednost ribiza pred drugim voćem jest u tome što plodovi nakon dozrijevanja mogu na grančicama ostati još nekoliko tjedana bez opasnosti da će izgubiti na kakvoći. Treba spomenuti da je ribiz voće bogato vitaminom C i visokovrijedan prirodni antioksidans.
Sadnja crvenog ribiza u drvenom sanduku
Budući da ribiz razvija jak korijenov sustav, pravilno bi bilo posaditi ga u posude zapremnine 40 do 50 litara zemlje. U ovom slučaju za izradu drvenog sanduka iskoristila se stara drvena građa, a umjesto nogica, mogu se ugraditi kotači kako bi se omogućilo slobodno pomicanje sanduka po balkonu.
1. Pripremite sanduk
Radi bolje drenaže na dnu sanduka bušilicom se izbuši nekoliko otvora. Zatim unutrašnjost sanduka treba obložiti debelim najlonom, nakon čega slijedi sloj industrijskog filca radi izolacije. Umjesto šljunka koji značajno pridonosi težini sadnuka, u svrhu drenaže mogu se upotrijebiti i grane te drugi drveni materijali.
2. Napunite sanduk zemljom
Iako ribiz nije posebno izbirljiv u pogledu tipa zemlje, najbolje je u vrtnim centrima izabrati zemlju za bobičasto voće, slabe kisele reakcije, s ph vrijednošću od 5 do 6,5.
3. Presadite sadnicu
Nakon što ste stavili zemlju u sanduk, pažljivo presadite sadnicu ribiza.
4. Zaštitite biljku
Prvim plodovima možete se veseliti već u lipnju, a razvijeni grm ribiza može proizvesti od tri do četiri kilograma plodova do kraja ljeta. Iako će za neke uzgoj hrane na balkonu možda imati samo simbolički značaj, pomisao na okus svježe ubranih ribiza, malina ili jagoda dok uživate u popodnevnom suncu doživljaj je vrijedan svakog truda.
5. Finalna slika
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....