Događaj za pamćenje

Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice: Šest ikoničkih delicija liburnijskoga kraja

 Berislava Picek/ CROPIX
U povijesnom okružju istarskoga grada posjetitelji su imali priliku upoznati se s delicijama te uživati u umjetničkim točkama

Ako se jedno mjesto u Hrvatskoj može upoznati po namirnicama, onda su to Mošćenice. I to po šest ikoničkih delicija liburnijskoga kraja, a to su žitarice i grahorice, češnjak, jednogodišnje životinje, masline, plava riba i hobotnica te broskva. Već nam cure sline...

I sad zamislite kako je bilo uživati u svemu tome u povijesnom okružju staroga kamenoga grada Mošćenice i na plaži Mošćeničke Drage. Takve užitke hedonistima je pružio nedavno održan događaj “Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice”.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Na svakoj lokaciji su kuhala dva chefa, a iskustvo je kulminiralo na plaži Mošće-ničke Drage, gdje je na pozornici u JRE Talent Passion vrtu svoju autorsku glazbu izvodio pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić

image
Berislava Picek/ CROPIX

Gosti su se okupili pred kaštelom Mošćenica, a nakon dobrodošlice podijeljeni su u male grupe s vodičima, ujedno članovima lokalne i akademske zajednice. Kao dobri domaćini poveli su goste u vođeni obilazak šest povijesnih lokaliteta grada. Na svakoj su lokaciji kuhala dva chefa, a njihova su jela bila poslužena s pomno odabranim vinima koje su točili vinari. I, naravno, izazov je chefovima bio pripremiti jela utemeljena na spomenutih šest namirnica cucine povere mošćeničkog kraja.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Na svakoj je lokaciji bila održana umjetnička točka, primjerice cijenjenu hrvatsku jazz-vokalisticu Lelu Kaplowitz na pianu je pratio Joe Kaplowitz. Riječ je o glazbenicima koji nastupaju u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku te na mnogim prestižnim jazz-festivalima. Održana je i izložba crno-bijelih fotografija Olivera Kumičića, mošćeničko-francuskog fotografa. Zatim i čin iz drame “Leto 1674”, a gosti su čuli i čakavsku poeziju. Zbog svega navedenog događaj je nazvan “Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice” jer su se nudili različiti užici, od prehrambenih do onih za istančani sluh. Masline su bile na lokaciji toš, broskva u restoranu Dopolavoro, jednogodišnje životinje na Kosnici, žitarice u muzeju, češnjak u galeriji, plava riba stražnica, te ribe i školjke na draškoj plaži. Iskustvo je kulminiralo na plaži Mošćeničke Drage gdje je, na pozornici u JRE Talent Passion vrtu, svoju autorsku glazbu izvodio pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić, peterostruki dobitnik Porina.

image
Berislava Picek/ CROPIX

JRE Talent Passion događaji najekskluzivniji su od onih u organizaciji udruge chefova JRE Hrvatska. Samo jednom godišnje chefovi JRE restorana Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša, Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston, Zigante, Zijavica kuhaju ovako uživo i kreiraju spektakl uvijek u novom konceptu i na nekoj novoj lokaciji. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:48