BRZO I JEDNOSTAVNO

Hladovina ili zaštita od pogleda: Ova brzorastuća stabla trebate da upotpunite izgled dvorišta

Instagram @adelaidetreefarm
Bilo da je vaš cilj dekor, hladovina ili zaštita od neželjenih pogleda ovo su stabla koja daju rezultate brže od prosjeka

Dok traje zima, jedva čekamo sunce, a čim sunce izađe i prođe nekoliko dana radije tražimo hlad. Je li u pitanju uvijek nezadovoljna ljudska priroda ili ljepota prirodnog hlada svakako je pitanje o kojem možemo dugo razmišljati. Možda čak toliko dugo dok naraste jedno stablo, ali možda bolje ne ono kojemu trebaju godine, ako vam se baš ne da toliko razmišljati odlučite se za ona brzorastuća i sami otkrijte je li njihova hladovina dala odgovor na naše pitanje. Evo nekoliko brzorastućih stabala koje možete već danas posaditi i uživati i njihovoj sjeni u skoroj budućnosti.

Indijska ruža ili Kineski jorgovan

Ovo stablo dostupno je kao hibridi koji raste na širokom rasponu staništa. Sorta crvenih listova raste 1,5 metara godišnje, a druga brzorastuća sorta ona bijelih listova naraste čak i do 2 metra godišnje. Stoga ako želite ubrzo uživati u vlastitom hladu ili se samo sakriti od susjeda ovo je sorta za vas, a uz to i izgleda prekrasno.

Američki borovac

Brzorastuća zimzelena biljka uspijeva na raznim tlima i idealan je za stvaranje privatnosti ili vjetrobrana. Raste dosta brzo i može otići u visinu čak do 15 metra, bitno je da bude na sunčanom dijelu.

Močvarni čempres

Ovaj čempres savršen je za vlažna područja i uspijeva u djelomičnoj do punoj sjeni. To je listopadna četinjača, s iglicama koje najesen postanu narančaste, a zatim i otkrivaju atraktivan plod. Ako imate prostora ovaj čempres će biti vrhunski primjerak u vašem vrtu.

Američki tulipanovac

Ovo brzorastuće stablo (zapravo član obitelji magnolije) ima zanimljive proljetne cvjetove. U jesen mu lišće prelijepo požuti. Poneki insekti i bolesti vole ovo stablo i dosta je osjetljivo, ali zbog predivnog izgleda i brzog rasta vrijedi riskirati s njime.

Breskva

Iako tako ne izgleda breskva može narasti i do 5 metara u samo nekoliko godina. Osim prekrasnog izgleda, tu je još ljepši plod pa ima više benefita osim samog hlada. Sadite ju u blagoj sjeni, nikada izravno na suncu.

Grimizni hrast

Hrastovi imaju reputaciju sporog rasta, ali grimizni hrast je iznimka, jer raste čak 60 centimetara godišnje. Njegovi sjajni tamnozeleni listovi u jesen postaju brončani ili crveni. Vjeverice i jeleni hrane se njegovim žirom. Potrebno mu je najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.

Crveni javor

Ovo ukrasno stablo lako je uzgojiti i brzo raste. Rano u jesen daje žarke crvene listove i puno je bolji izbor od srebrnog javora. Uz to, proizvodi pelud rano u proljeće, što može pomoći u prehrani pčela i drugih insekata.

Jasika

Ovo stablo je cijenjeno zbog bijele kore i sjajnih jesenskih boja. Također brzo raste, do 60 centimetara godišnje. Najbolje je saditi ih više odjednom i dalje od kuća ili zgrada koje bi mogle biti oštećene njegovim agresivnim korijenjem. U zrelosti može doseći više od 15 metara.

Katalpa

Ne možete pogriješiti s ovim stablom, pomalo tropskog izgleda s bijelim cvjetovima u obliku trube. Njegovo uvijeno deblo i grane pružaju dodatni interes. Sadite ovo brzorastuće stablo u sjeni dalje od zgrada, odvodnih sustava i pločnika.

Riječna breza

Ovo graciozno stablo niče u proljeće svijetlozelenim lišćem. Kora koja se ljušti nudi cjelogodišnju ljepotu, što je čini jednim od naših omiljenih brzorastućih stabala. Posađeno na suncu, ovo će drvo rasti više od 90 centimetara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:46