MADE IN GREEN

EMAart teglice iz domaće radionice skockane po posljednjoj modi

Mirka Majoli po struci je profesorica komparativne književnosti i filozofije, a po vokaciji ljubiteljica lijepog, kreativka i proizvođačica primarno predmeta od kože, a mi smo se zaljubili u njezine posude za bilje

Cijeli život nešto prtljam s rukama, režem, nižem, param, crtam, brusim, stvaram, šivam. Jednostavno, moji ruke, glava i um nemaju mira i stalno nešto konstruiraju. Ako nisam u brdima i ne “prtljam” s užadi, onda ruke u stanu premještaju, dorađuju, mijenjaju, prekrajaju i uređuju - svoju priču započinje simpatična novinarka Mirka Majoli, po struci profesorica komparativne književnosti i filozofije, a po vokaciji ljubiteljica lijepog, stvarateljica, kreativka i proizvođačica; avanturistica i ovisnica o adrenalinu, alpinistica zaljubljena u planine i zadovoljna putnica kroz život. Do nje su nas dovele njezine zaista posebne torbe, čija je izrada njezina primarna kreativna djelatnost, no negdje usput dogodila se i priča s biljkama.

- Htjela sam dragoj osobi za rođendan darovati biljku. Tražila sam tegle po dućanima, niti jedna mi se nije svidjela, sve su bile nekakve na isti kalup, u raznim bojama, ali dosadne. Zamislila sam da mora biti lijepo, drugačije i posebno. Imala sam doma dobre kože od koje sam izrađivala torbe i nastala je prva, nazovimo, vaza. Bila mi je toliko dobra da sam, nakon što sam je darovala drugome, napravila još jednu i poklonila je sebi. Ljudima se to svidjelo i tako je krenulo - prisjeća se Mirka, dodajući kako je najsretnija kad nečiji ambijent uljepša unikatnim komadom, koji je izradila baš za tu osobu. Što se tiče materijala, posude za biljke, ali i torbe, najčešće izrađuje od kože ili skaja, a ponekad ubacuje detalje kao što je guma, platno, gurtne, dodaje zakovice, uglavnom svašta joj zna pasti na pamet dok reže, kreira, konstruira i šiva. Pitamo je kako izgleda proces nastanka posude za biljke.

Ovisno koliko je biljka velika i za kakvu posudu, vazu ili teglu radim. Moje vaze zapravo su kao ukrasni plašt bilju. Izmjerim i počnem stvarati, a sama ideja o tome hoće li biti naborana, čistih linija, hoću li dodavati kakav detalj, nastaju tijekom izrade. Iako sam sklonija minimalizmu, ponekad volim da neki dio zabliješti, zasjaji, iskričavi. Puštam mašti i raspoloženju na volju. Nisam striktna ni u čemu pa tako ni u izradi. Takav je život - mudro zbori ova sjajna kreativka, a nas zanima je li i privatno sklona biljnom svijetu.

- Volim interijere u kojima ima zelenila, ne sad baš džungla, ali volim biljke, imam slonovu nogu, drvo života, bambus, u stanu mi je na stolu uvijek neko cvijeće. Obožavam tulipane. I na stubištu ispred ulaza u stan imam poslagane tegle s cvijećem - nabraja. Za kraj, zanima nas do koje mjere se njezine stvari personaliziraju i postoje li neka ograničenja kod narudžbe.

Izrađuje ih od kože ili skaja, a ponekad ubacuje detalje kao što su guma, platno, gurtne, zakovice... Ovisno o inspiraciji

- Izrađujem prije svega torbe, ali radim i vaze, a od nakita za sada naušnice. Svaki predmet je personaliziran jer je unikat. Ne postoje dvije iste torbe. Do sada sam napravila samo dvije identične posude za bilje, ali samo zato što sam ih poklanjala u kompletu. Zar nije fora osjećaj u svijetu u kojem je sve uniformirano, serijski, jednolično i prekopirano biti jedinstven i imati nešto što nitko drugi nema? - zaključila je Mirka, a mi vas pozivamo da pogledate što sve radi na društvenim mrežama: Facebooku: EMArt design by Mirka i Instagramu: @emartdesign_by_mirka ili joj pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:23