Dva hektara nasada

Eko jagode obitelj Brekalo u području Gorskog kotara: Imaju posađeno 12 tisuća sadnica

 Berislava Picek/ CROPIX
Vedrana i njezin suprug Boro Brekalo prvi su ekološki uzgajivači jagoda u Primorsko-goranskoj županiji

Jagode se mogu uspješno uzgajati u svim dijelovima Hrvatske, pa čak i u planinskom području Gorskog kotara, gdje već dvanaest godina supružnici Vedrana i Boro Brekalo uzgajaju jagode mjesečarke sorte Irma. Naime, obitelj Brekalo prvi su ekološki uzgajivači jagoda u Primorsko-goranskoj županiji, a njihovi nasadi prostiru se na čak dva hektara kod Mrzle Vodice i trenutačno imaju posađeno oko 12 tisuća sadnica preslatkih jagoda Irma.

“Sve se na našem imanju obavlja ručno, jagode se zalijevaju vodom iz obližnjeg potoka, a jedino ekološko gnojivo koje koristimo je ono dobiveno natapanjem od koprive i bazge”, kaže Vedrana Brekalo te dodaje da su kiše u svibnju i izrazito sunčan lipanj idealni uvjeti za dobar urod jagoda. Bravo za obitelj Brekalo iz Mrzle Vodice!

image

Jagoda je jedina je biljka koja ima sjemenke na vanjskoj površini ploda. Jedan plod jagode u prosjeku sadrži 200 sjemenki. Svrstavamo ih u bobičasto voće, ali plodovi jagoda zapravo nisu prave bobice.

Berislava Picek/ CROPIX

Trikovi i ideje za uspješan uzgoj jagoda

Uspješan uzgoj

Osim zemlje i redovite dohrane, nasade jagoda treba najkasnije nakon tri godine obnoviti sadnjom novih sadnica. Važno je znati da su jagode trajnice, ali hibridne, kultivirane sorte s vremenom sve slabije rađaju te plodovi postaju sitniji i sve ih je manje.

Nasadi jagoda mogu se obnoviti i novim sadnicama iz vrta i to razmnožavanjem vriježi. Tehnika nikako nije komplicirana. Naime, čim se na vriježi pojavi nova biljka, posadite je u lončić i samo redovito zalijevajte. Vriježa se ne reže sve dok se nova biljka ne ukorijeni, nakon čega je spremna za presađivanje na novu gredicu. Budući da su jagode dosta podložne gljivičnim bolestima, posebno pepelnici, najbolje je pridržavati se plodoreda i izbjegavati da se novi na- sadi jagoda sade na staro mjesto, odnosno tek nakon trogodišnje stanke.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ZNATE LI...

Na otvorenom se mogu uzgajati jagode na foliji. Glavne prednosti uzgoja na foliji su ubrzano sazri- jevanje zbog akumulacije topline, puno manje rada oko uklanjanja korova, čistiji plodovi, dosta lakše čišćenje zasada i uklanjanje stolona.

Dobri susjedi za jagode su češnjak, koji ih štiti od pepelnice, te kopar, koji poboljšava okus plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 15:20