biljke preko ljeta

Donosimo vam savjete kako održati biljke na životu dok ste vi na godišnjem odmoru

 Unsplash
Stručnjakinja je podijelila savjete za pripremu biljaka da prežive dok ste vi na prijeko potrebnom godišnjem odmoru

S obzirom da smo prošlu godinu, i dobar dio ove 2021. proveli u našim domovima, veliki broj ljudi se okrenu uzgoju sobnih biljaka. Većina je uspijevala pod brižnom skrbi - iako je vjerujemo bilo nekoliko žrtava. Vaše biljke - koje su u jednom trenutku vjerojatno bile samo hobi - postale su glavni prioritet koji svaki tjedan oduzima značajan dio vašeg vremena. Sad kad se svijet počinje otvarati i putovanja opet postaju stvarna mogućnost, vjerojatno vam pada na pamet jedno pitanje: Što će se dogoditi s vašim biljkama kad odete na odmor?

Vjerujemo da se trenutno mnogi od vas bave ovim pitanjem. Bilo da razmišljate o tome da nađete prijatelje koji bi se mogli brinuti za vaših 30+ biljaka ili ih planirate ostaviti same, s toliko različitih potreba vezanih za zalijevanje i svjetlost, stvari lako izmaknu kontroli. S obzirom da smo se i sami susreli s ovim problemom potražili smo način kako možemo omogućiti našim biljkama da prežive bez nas.
Katie Heward, suosnivačica Plant Sit, tvrtke za održavanje biljaka u Londonu podijelila je savjete za pripremu biljaka da prežive dok ste vi na prijeko potrebnom godišnjem odmoru, jer nitko ne želi brinuti o svojim biljkama dok se izležava negdje na plaži.

image
Unsplash


Stavite ih zajedno

"Ako sve svoje biljke složite na jedno mjesto (gdje je to moguće), one stvaraju vlastitu malu klimu gdje zadržavaju više vlage", rekla je Heward. "Ovo je izvrsno za biljke koje uspijevaju u vlažnosti."

Mikroklima vam može pomoći da vaše biljke napreduju. Osim toga, ako se odlučite da se prijatelj brine o vašim biljkama, grupiranje biljaka sa sličnim rasporedom zalijevanja izvrstan je način da im pomognete, posebno kada imate velik broj biljaka.

image
Unsplash


Ne ostavljajte ih na izravnoj svjetlosti

Ovo se može činiti kontraintuitivnim, jer neke biljke zapravo stvarno vole jaku izravnu sunčevu svjetlost, ali to također znači da će sunce brže isušiti tlo vaše biljke. “Da biste ograničili količinu isušivanja, pomaknite ih s prozorskih dasaka i iz soba okrenutih prema jugu. To se ne odnosi na vaše kaktuse, ali je zgodno za mnoge druge biljke u vašoj kolekciji ”, rekla je Heward.

Pomicanje biljaka nekoliko metara od prozora čini veliku razliku u količini svjetlosti koju dobivaju tijekom dana. A budući da nećete biti kod kuće za premještanje biljaka ako je posebno vruć dan, najbolje je premjestiti biljke da ne izgore.

image
Amazon


Nabavite globuse za dodatnu vodu

Ako ste zamolili prijatelja da se brine o vašim biljkama, ali oni nisu u mogućnosti doći svaki dan kako bi se pobrinuli za one zahtjevnije biljke, možete probati i s globusom za zalijevanje. "Iako ovo neće zamijeniti dobro zalijevanje, postoji mnogo globusa koji polako ispuštaju vodu kad se zemlja isuši", rekla je Heward. Ovo je zaista korisna stvar za biljke kojima je potrebno da im tlo ostane vlažno. Oni su također stvarno jeftini, tako da doista nije ništa komplicirano.


Stvorite popis obaveza

Stvaranje popisa za prijatelja koji je pristao paziti na biljke idealan je način da osigurate da sve ide prema planu. Prije nego što uopće započnete ova popis, obavezno tražite nekoga tko zna nešto o biljkama i o brizi o njima. Ne želite da ih čuva netko tko nema pojma što treba vašim biljkama.

Korisne napomene koje ćete uvrstiti na svoj popis:

Provjera tla: podsjetite ih da prije zalijevanja prstom provjere da zemlja nije mokra.

Neobične stvari koje treba primijetiti: Ako je nešto čudno s jednom od vaših biljaka (npr. treba je držati podalje od drugih biljaka; nema ladice za zadržavanje viška vode, pa je treba zalijevati u sudoperu ili kadi itd.)

Raspored zalijevanja: Koje biljke treba zalijevati kada. Razmislite o naputcima uz pomoć boja Post-It -a tako da sve biljke s, recimo, plavim listićima, treba zalijevati u ponedjeljak, i tako dalje.

image
Unsplash


Velikodušno navodnite prije odlaska

Ako ne putujete na duže vrijeme ili nemate nekoga tko bi brinuo o biljkama dok vas nema, prije nego što krenete na put, najbolje je da svoje biljke dobro zalijete – stavite ih u sudoper ili kadu i zalijevajte sve dok ne vidite kako voda izlazi iz njihovih odvodnih rupa. Zatim ih ostavite u kadi otprilike sat vremena kako bi se potpuno ocijedile, tako da ne kapate vodu po cijelom stanu.

Vaše će biljke biti temeljito opskrbljene vodom i trebale bi biti u redu sljedećih nekoliko dana ili čak tjedan dana. Svakako dajte svojim biljkama još jedno veliko zalijevanje nakon što se vratite kući kako bi vaše biljne bebe mogle dobiti potrebno piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:52