AKCIJA

Doniranjem sadnice katalpe naša novinarka sudjelovala je u kampanji za utočište Farmica

 VLADO KOS/CROPIX
Cilj je osigurati prijeko potreban hlad za životinje, a od posađenih grmolikih voćki planiraju se raditi fini proizvodi

Ideja je odlična - posaditi stabla u utočištu Farmica, nedaleko od Našica. Svaki vlasnik kućnog ljubimca plati 50 kuna, koliko košta sadnica katalpe, a ona se posadi kako bi životinje koje tamo žive imale hladovinu za nekoliko godina, kad stabla narastu. Za svaku sadnicu pričvršćena je mala pločica s imenom ljubimca.

image

Ekipa volontera koja je sadila stabala uz stablo naše novinarke Zrinke Korljan

VLADO KOS/CROPIX

“Posadila sam stablo uime svojih dviju kućnih ljubimica”

image
VLADO KOS/CROPIX

U mom slučaju su to dva imena, jer su ljubimice dvije, ali sam osjetila potrebu da dodam i svoje ime. Ne iz samoljublja, nego zbog toga da negdje budemo zabilježene nas tri zajedno. Pseći životi su okrutno kratki, njima dvjema je deseta godina zakucala na vrata, pa odatle moja motivacija. Osim toga, voditeljicu utočišta Ivanu Varkonji zamolila sam da naše stablo posadi tik do nastambe moje omiljene stanovnice, svinje Matilde. Ona je grintava, ne voli nikoga svoje vrste, obožava hranu i češkanje. Pravi je mali drčni karakter koji obara s nogu, pa sam zato htjela da ona uživa u “našem” hladu.

image
VLADO KOS/CROPIX
image
VLADO KOS/CROPIX

Stabla je sadila tvrtka Ecodog, koja je osim 23 katalpe planirala posaditi i maline, kupine i ribizl. To zbog kiše nisu uspjeli pa su volonteri Farmice te biljke posadili sutradan. Plodove će brati i od njih raditi pekmeze i sokove, koje će prodavati kako bi zaradili koju kunu za rad utočišta.

image

Stablo naše novinarke Zrinke Korljan

VLADO KOS/CROPIX

Dva imena pripadaju Zrinkinim kujicama koje su stare gotovo deset godina, a svoje je ime dodala kako bi dobila mjesto na kojem su njih tri zajedno zabilježene

- Ideja se razvila na prošlogodišnjoj sadnji prvog Ecodog voćnjaka na Farmici. Osim njega, zasadili smo po jednog u Noinoj Arci i Anima dvoru, skloništima za pse. Prilikom sadnje sam primijetio da psima ovdje na Farmici, jer osim bivših farmskih životinja oni brinu i o psima, kronično nedostaje hlada. Porazgovarao sam sa suradnikom sa Šumarskog fakulteta i on mi je predložio da posadimo lipe. No, njih je teško nabaviti, pa smo se odlučili za katalpu, koja brzo raste i velika je - pojašnjava Jasmin Hodžić, vlasnik tvrtke Ecodog Hrvatska, koja prodaje ekološke vrećice za skupljanje psećeg izmeta.

Osim katalpi, posađeno je i 20-ak kupina, malina i ribizla. To će definitivno povećati Farmičin urod. Naime, voćnjak koji je lani posađen ima 53 voćke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:20