U posjetu

Decentan raj obitelji Grabušić u Donjoj Stubici: Briga o bilju i okolišu njihov je stil života

 Biljana Blivajs/CROPIX
Posjetili smo gospođu Vesnu Grabušić, prosvjetnu djelatnicu, koja je tradiciju preuzela od svoje majke, koja je voljela cvijeće

Prosvjetna djelatnica Vesna Grabušić ugostila nas je u svom dvorištu u kojem raste uglavnom tradicijsko bilje, a pridružila nam se i Marija Krušelj, predsjednica Udruge Stubička baština. U Zagorju se imena bilja vežu za svece i blagdane

U Donjoj Stubici pronašli smo decentan urbani kućni vrt koji pokazuje ljubav svojih vlasnika prema bilju i okolišu. Posjetili smo gospođu Vesnu Grabušić, prosvjetnu djelatnicu, koja je tradiciju preuzela od svoje majke, koja je voljela cvijeće. Svojevremeno je obitelj Grabušić osvojila nagradu za cvjetni detalj, potom nagradu za mali kućni vrt koje je dodjeljivala Turistička zajednica Donje Stubice.

image
Vesna Grubusic, vlasnica kuce (lijevo), gospođa Marija
Biljana Blivajs/CROPIX

- To je stil života koji sam naslijedila. Briga o bilju dio je moje svakodnevice. To počnete raditi iz ljubavi, ne da biste dobili nagrade, iako su ranije izborne akcije Marije Krušelj, nekadašnje predsjednice TZ-a Donje Stubice i predsjednice Udruge Stubička baština, mnoge u našem kraju potaknule na uređenje dvorišta - kaže Vesna Grabušić.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Njezin je vrt urban, pa opet i tradicijski, jer u njemu gotovo da nema bilja koje nije tipično za ovaj kraj, osim grmića udomaćene lavande. Dvorište od ceste dijeli živica kalina.

U vrtu uz blagovaonicu kuće rastu žute ruže, ružičasti Phlox, bušpan, bijela i roza erika, žuta pahisandra, jedan spororastući zimzelen, još ruža, tekoma i magdalenka, koja raste na Megdalenovo.

- U Zagorju imena bilja vežu uz svece i blagdane - kazala je Marija Krušelj, koja nas je povela u posjet ovom vrtu.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

U stražnjem dijelu dvorišta raskošna je kozja krv, koju zovu i orlovi nokti, čiji se miris osjeća u zraku. Tu rastu miniperunike, ruže, začinsko bilje ružmarin i majčina dušica. U donjem dijelu vrta smjestila se i hortenzija, a na mnogim se mjestima mogu vidjeti razni sukulenti te tepih kućne srećice.

U dvorištu veličine oko 500 četvornih metara nalazimo drvo drenek, tu je i vrsta viseće vrbe, dvije jabuke, trešnja, višnja, dvije aronije, tajberi, grožđe te jedna smokva. I baš se o njoj razvila rasprava, pripada li ona u zagorski vrt ili ne.

- Tu smokvu sad mnogi zovu skandinavska, ali to je mrkuša, koja raste u unutrašnjosti već dugo. Ima malo tamnije plodove - kaže Vesna Grabušić.

image
I u unutrašnjosti kuće ima zelenila. Primjerice oko drvene pregrade između kuhinje i blagovaonice raste biljka voštani cvijet, koja je baš u cvatu, bogatunka, puničin jezik...
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Na prozoru divne begonije, i to na strani gdje je najmanje sunca jer ga one ne vole. Ranije ih je, kaže, bilo znatno više u vrtu, no više ih ne sadi mnogo zbog novih vremenskih uvjeta. Naime, česte ih ljetne oluje unište jer imaju krhke listove i to onda nije baš lijep prizor.

- Nema se tu nešto posebno raditi, odeš na vrt, očistiš listiće, obreže se na vrijeme... To je sve gušt, vidiš da oko tebe cvate i to je užitak - kaže Vesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:59