LIJEPO I KORISNO

Cvjećari znaju: Evo zašto biste trebali staviti limun u vazu s cvijećem!

Unsplash
 Denise Karis
Šareni cvjetovi tako divno podižu svaki prostor, stoga je dobro znati kako ih na pravilan način održavati

Buket rezanog cvijeća osvježit će i onaj najtamniji i najbezličniji prostor. U to ste se zasigurno već uvjerili. Jednostavno ne možemo zamisliti ove proljetne dane bez prirodnog šarenila, svježeg mirisa cvijeća i tog predivnog osjećaja koji donosi sa sobom.

Rezano cvijeće, bilo da se radi o jednom cvijetu za malu vazu ili lijepom buketu, prekrasan je detalj koji u trenu osvježi i uljepša svaki životni prostor. Naravno, problem može predstavljati trajnost, tj. kratkotrajnost takvog bilja. Donosimo vam savjete kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću.

image
Unsplash
Sevde Kumantas

1. STAVITE BUKET U MOKRI PAPIR

Odmah prilikom kupnje zamolite cvjećara da vam navlaži papir u koji ćete umotati stabljike cvijeća. Vlažnost je ključan faktor za dulje trajanje cvijeća, a neke vrste se teško vraćaju u život kad jednom uvenu.

image
Unsplash
Chuttersnap

2. STAVITE CVIJEĆE U VODU ODMAH!

Kada dođete kući, prvo što morate učiniti jest staviti cvijeće u vodu. Nemojte ga ostaviti na stolu dok obavljate sitnice po kući, nego ga stavite u odgovarajuću vazu.

image
Unsplash
Sarah Johnson

3. REŽITE STABLJIKE POD KUTEM I NA OPTIMALNU DUŽINU

Ako sami režete cvijeće, važno je da ga režete pod kutem od 45 stupnjeva, a ne ravno, i to specijalnim škarama. Obične škare za kućanstvo stišću i trgaju stabljike te uzrokuju truljenje. Stabljika odrezana pod kutem osigurava širu površinu za ulazak vode u biljku. Također vodite računa da nisu preduge ili prekratke, a vaza mora biti najmanje dvije trećine visine buketa ili cvijeta.

image
Unsplash
Guy Basabose

4. AKO STE IPAK PREKRATKO ODREZALI...

Cvijeće na kraćim stabljikama možete staviti u posudu s mokrim pijeskom.

image
Unsplash
Taisiia Shestopal

5. ZBOGOM NEUGODNIM MIRISIMA

Ako ne možete podnijeti grozne mirise ustajale vode u kojoj stoji cvijeće, u vazu ubacite komad drvenog ugljena za roštilj.

image
Unsplash
Micheile Henderson

6. PAZITE NA LIŠĆE

Lišće i drugi dijelovi cvijeta ne bi smjeli biti u vodi jer stvaraju bakterijske naslage koje mogu spriječiti putovanje vode stabljikom i hidratizaciju biljke. Ako u vodu počnu upadati suhi listići i latice, izvadite ih i promijenite vodu. Lišće i zelenilo da, ali iznad vode.

image
Unsplash
Unsmonana

7. NE STAVLJAJTE VAZU NA DIREKTNO SUNCE

Svijetlo mjesto da, ali ako stavite cvijeće direktno na izvor Sunčeve svjetlosti, trajnost nećete produljiti, nego, naprotiv, skratiti. Također pazite da ne stavljate cvijeće u blizinu izvora grijanja, hlađenja ili klima-uređaja.

image
Unsplash
David Holifield

8. OŽIVITE UVENULI BUKET

Cvjećari se kunu da će napola uvenuli buket oživjeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu.

image
Unsplash
Taisiia Shestopal

9. SPAS ZA "TUŽNE" CVJETOVE

Ako su cvjetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cvijeta i stabljike provucite čačkalicu.

image
Unsplash
Denise Karis

10. CVIJEĆE I VOĆE SE NE VOLE...

Cvijeće držite podalje od voća i povrća koje u nekim fazama sazrijevanja proizvodi etilen, bezbojan plin slabog mirisa koji šteti cvijeću i uzrokuje brže sušenje.

image
Unsplash
Katka Pavlickova

11...OSIM AKO JE RIJEČ O LIMUNU

Proljeće nas inspirira na sve moguće načine, a posebno za dekoracije u domu. Najbolje je kada naiđemo na one koje su i lijepe i korisne. Limuni u vazi sa svježim buketom cvijeća su definitivno jedna od tih dekoracija.

Sok polovice limuna u vodi u kojoj je cvijeće jamči i do tjedan dana dulji vijek buketa.

Zašto limun?

Limunov sok može produljiti život rezanom cvijeću čak i do tjedan dana. U običnoj vodi lako se stvore bakterije, dok kiselost limunovog soka sprječavaa njihovo brzo stvaranje. Osim toga, pomaže vodi da jednostavnije ulazi kroz pore na stabljikama cvijeta i oprskrbljava ih, osim vodom, hranjivim tvarima. Što se hranjivih tvari tiče, uz limunov sok dobro je dodati i žličicu šećera.

Kako staviti limun u vazu?

U vazu ulijte toplu vodu iz slavine ili, još bolje, toplu destiliranu vodu. Dodajte jedan iscjeđeni limun i jedan ili dva limuna (ovisno o veličini vaze) narezana na kriške. Dodajte žlicu šećera, a zatim unutra stavite svoj buket cvijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:42