SAD JE VRIJEME

Borove iglice mogu biti vrlo korisne za vaš vrt i cvijeće. Samo treba znati kako ih koristiti

 /SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o borovim iglicama te kako i gdje ih koristiti u krajoliku, često postoji puno više pitanja nego odgovora. Postoji mnogo zabluda i dezinformacija kada su u pitanju borove iglice, a to svakako dovodi do velike zabune oko toga koliko su one vrijedne vrtlaru i gdje ih mogu sigurno i učinkovito koristiti.

Jednostavna je istina da borove iglice mogu biti prekrasne za čitav niz namjena kada je u pitanju vrtlarstvo. I u povrtnjaku i na gredicama. Ali ključ uspjeha je znati kada, gdje i kako ih koristiti – i što je još važnije, gdje ne!

image
/SHUTTERSTOCK

Kako koristiti borove iglice u vrtovima i cvjetnjacima

Jesu li borove iglice kisele?

Borove iglice su na lošem glasu kada se radi o pretjeranoj kiselosti. Mnogi vrtlari pogrešno misle da iglice možete koristiti samo oko biljaka koje vole kiselinu, ali kao što ćete vidjeti u nastavku, to nije uvijek slučaj.

Kad su iglice na drvetu i zelene su, po prirodi su kisele. Zapravo, većina borovih iglica će imati oko 3,0 do 3,5 na PH ljestvici dok su zelene. Ali kako borove iglice stare i raspadaju se, većina te kiselosti se gubi. Zapravo, kad iglice odmuru i padnu na tlo, iako su još uvijek blago kisele, mnogo su bliže neutralnom PH. A nakon što još malo ostare i postanu smeđe, u osnovi se registriraju kao neutralne.

Nakon što se borove iglice potpuno raspadnu, bilo prirodnom razgradnjom ili putem kompostiranja (više o kompostiranju borovih iglica kasnije), one imaju neutralan u PH. Zbog toga ih možete bezbrižno koristiti u blizini gotovo svake biljke ili cvijeća.

Kako koristiti borove iglice u vrtovima i cvjetnjacima

To je zapravo vrlo važna činjenica, jer to znači da jednom kada se iglice razgrade u tlu, one jednostavno ne uzrokuju da tlo postane kiselije. Nažalost, mit da iglice uzrokuju kiselost tla dovodi do velike zabune oko toga gdje ih možete, a gdje ne možete koristiti.

Sada kada smo obradili temu kiselosti, pogledajmo pobliže kako i gdje se borove iglice mogu najbolje koristiti u različitim fazama raspadanja. I, iako možda nisu kisele, također zašto i gdje se ne bi trebali koristiti u nekim situacijama.

image
/SHUTTERSTOCK

Borove iglice kao malč

Sam volumen i dostupnost borovih iglica čini ih izvrsnim za korištenje kao malč. Jedno je sigurno, borove iglice mogu se naći u izobilju u širokom rasponu klime. Različite vrste borova mogu se naći kako rastu od područja gdje su zime jako hladne do mjesta gdje temperatura rijetko pada ispod 10 stupnjeva. Dodajte tome da iglice, poput lišća, padaju s drveća svake godine, lako je vidjeti kako one mogu biti izvrstan izvor kao prirodan, lako dostupan i jeftin malč.

Ali gdje najbolje funkcioniraju kao malč? Smeđe (ostarjele) iglice izvrsne su za malčiranje gredica i oko grmlja ili drveća. Sloj od nekoliko centimetara otpalih borovih iglica može učiniti čuda da sjemenke korova ne uđu i cvjetne gredice. Iglice se također vrlo sporo razgrađuju, čime se štedi količina ponovnog malčiranja. Pogotovo u višegodišnjim gredicama koje se ne obrađuju tako često.

Za trajnice i grmlje koje voli kiselije tlo možete malčirati svježijim iglicama. Azaleje, rododendroni, grmovi borovnice, pa čak i jagode vole blago kiselo tlo. Kako biste pomogli ovim biljkama, malčirajte oko njih zelenim iglicama ili svježe otpalim borovim iglicama. Zelene iglice će biljkama dati najveću kiselost, ali čak i svježe otpale iglice dat će malu dozu kiseline biljkama.

Borove iglice u povrtnjaku

Treba li ili ne koristiti borove iglice u vrtu često je zbunjujuća tema za vrtlare. Dobra vijest je da smeđe iglice možete koristiti bilo gdje u vrtu bez brige o kiselosti. Ali bolje ih je koristiti kao malč za redove, nego oko biljaka povrća. Debeli sloj borovih iglica izvrstan je način za malčiranje između redova. Pomažu u sprječavanju korova i omogućuju vam slobodno hodanje po redovima. Nažalost, nisu tako dobri u blizini biljaka, ali zanimljivo je da to nema nikakve veze s kiselošću kako se često misli.

Borove iglice su tanke i uske. Zbog toga su loši izolatori tla, a i vlagu ne zadržavaju dobro. Također se često tijekom vremena spajaju i mogu spriječiti vodu i hranjive tvari da dođu do korijena ako su preguste. Osim toga, budući da im treba toliko vremena da se razgrade, ne dodaju obilje organskog materijala u tlo vrlo brzo. Slama, pokošena trava i kompost puno su bolji u dodavanju hranjivih tvari. Štoviše, oni su također bolji u izolaciji i zadržavanju vlage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:35